بلاکچین سولانا – بلاکچینی بسیار سریع

بلاکچین Solana چیست؟

بلاکچین سولانا یک پلتفرم است که برای میزبانی برنامه های غیرمتمرکز و مقیاس پذیر طراحی شده است. سولانا از نظر تعداد تراکنش هایی که میتواند پردازش کند بسیار سریع است و کارمزد تراکنش به میزان قابل توجهی در مقایسه با بلاکچین های رقیب مانند اتریوم کمتر است.

قیمت سولانا در زمان عرضه کمتر از ۱ دلار به ازای هر کوین بود ولی از آن زمان، قیمت آن به سرعت افزایش یافت و در نوامبر ۲۰۲۱، سولانا بیش از ۲۰۰ دلار معامله شد.

طبق سایت CoinMarketCap.com، این ارز در بین ۱۰ ارز دیجیتال برتر از نظر ارزش کل قرار دارد. ارز دیجیتال بومی سولانا، که دارای علامت SOL است، دارای ارزش بازار بیش از ۶۶ میلیارد دلار است.

سولانا یک بلاکچین اثبات سهام (PoS) است و همچنین از فناوری جدیدی به نام اثبات تاریخچه (PoH) استفاده می کند. سولانا یکی از محبوب ترین ارزهای رمزنگاری شده در بین بیش از ۱۰/۰۰۰ ارز موجود در حال حاضر است و دارای یک بلاکچین منحصر به فرد به نام سولانا (Solana) است، در حالی که هر واحد آن سل (SOL) نامیده می شود.

سولانا خود را سریع‌ترین بلاکچین در جهان می نامد و توانایی خود را برای تأیید ۶۵/۰۰۰ تراکنش در ثانیه با هزینه کم به کار میگیرد. از سولانا میشود در قراردادهای هوشمند، برنامه های مالی غیرمتمرکز، NFT ها و موارد دیگر استفاده کرد.

 

سولانا چیست

 

تاریخچه بلاکچین سولانا

Solana توسط Solana Labs ساخته شد که در سال ۲۰۱۷ در سانفرانسیسکو توسط تیمی از مهندسان نرم افزار با آناتولی یاکوونکو در راس آن تاسیس شد.

یاکوونکو، همراه با چند نفر دیگر از تیم سولانا، سال‌های زیادی را در شرکت Qualcomm Incorporated (QCOM)، که خدمات نیمه رسانا، نرم‌افزار و فناوری بی سیم را برای تلفن‌ های همراه ارائه میکند، گذراند. او با همکار خود در کوالکام، گرگ فیتزجرالد، برای کار روی این پروژه، که اکنون مهندس اصلی سولانا است، همکاری کرد.

Solana وایت پیپر و شبکه آزمایشی داخلی خود را در فوریه ۲۰۱۸ منتشر کرد، در حالی که شبکه اصلی Solana و توکن SOL در سال ۲۰۲۰ راه اندازی شدند.

پیاده سازی اولیه در یک پایگاه کد خصوصی آغاز شد و در زبان برنامه نویسی C پیاده سازی شد. یاکوونکو متعاقباً به دستور همکار سابق خود در کوالکام، گرگ فیتزجرالد، کل پایگاه کد را به زبان برنامه نویسی Rust منتقل کرد.

در فوریه ۲۰۱۸، فیتزجرالد شروع به ساخت نمونه اولیه کرد و متعاقباً اولین انتشار پروژه را انجام داد و نشان داد که ۱۰/۰۰۰ تراکنش امضا شده را میتوان در کمتر از نیم ثانیه تأیید و پردازش کرد. اندکی پس از آن، استفان آکریج (یکی دیگر از همکاران یاکوونکو در کوالکام ) نشان داد که توان عملیاتی را میتوان با بارگذاری در پردازنده‌ های گرافیکی بهبود بخشید.

با توجه به این نقاط عطف پروژه، یاکوونکو، فیتزجرالد، آکریج و سه نفر دیگر را برای تأسیس شرکتی به نام Loom استخدام کرد.

با این حال، به دلیل احتمال اشتباه گرفتن با یک پروژه مبتنی بر اتریوم که نامی مشابه داشت، نام شرکت و پروژه به Solana تغییر داده شد و شبکه اصلی Solana و توکن SOL در سال ۲۰۱۹ راه اندازی شدند.

این تیم در حال حاضر توسط تجارب سازمان های برتر در جهان از جمله: اپل، کوالکام، اینتل، گوگل، مایکروسافت، توییتر، دراپ باکس و غیره پشتیبانی می شود. تأثیری که Solana ایجاد کرده است توجه بسیاری از سرمایه گذاران را نیز به خود جلب کرده، که عبارتند از: Multicoin Capital، Foundation Capital، SLOW Capital، CMCC Global، Abstract Ventures و غیره.

 

Solana چه کاربردی دارد

 

کاربرد بلاکچین Solana

  • ارز: با یک کیف پول رمزنگاری شده، می توانید از Solana برای ارسال یا دریافت کوین و یا مبادله ی آن در ازای کالا و خدمات استفاده کنید.
  • قراردادهای هوشمند: قراردادهای هوشمند برنامه‌ هایی هستند که در صورت تحقق شرایط قرارداد، به‌طور خودکار شرایط قرارداد را اجرا می‌کنند.
  • توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT): اغلب با هنر دیجیتال مرتبط هستند، NFT‌ ها میتوانند با سولانا تغذیه شوند و به هنرمندان و دیگران اجازه می‌دهند آنها را به مصرف‌کنندگان بفروشند.
  • امور مالی غیرمتمرکز: با Solana، میتوانید پرداخت های غیر قابل پیگیری داشته باشید، پرداخت هایی که میتوانند از کنترل متمرکز یا دولتی جلوگیری کنند.
  • برنامه های دیجیتال: سولانا علاوه بر سایر عملکرد های خود، از توسعه طیف وسیعی از برنامه های دیگر از جمله بازی، سرمایه گذاری، رسانه های اجتماعی و موارد دیگر پشتیبانی میکند.
سولانا را به عنوان کوینی در نظر بگیرید که میتواند برنامه های مختلف را تقویت کند و نه صرفاً به عنوان کوینی که پولی را از شخصی به شخص دیگر منتقل می کند.

 

۸ نوآوری اصلی بلاکچین سولانا

  • اثبات تاریخ (PoH)

الگوریتم PoH به ایجاد کارایی بیشتر و نرخ توان بالاتر در شبکه Solana کمک می کند. بنابراین داشتن سوابق تاریخی رویدادها یا تراکنش ها، این امکان را به سیستم می دهد تا تراکنش ها را به راحتی ردیابی و ترتیب رویدادها را پیگیری کند.

  • Tower BFT (تحمل خطای بیزانسی تاور)

Tower BFT یک الگوریتم است که برای استفاده از ساعت هماهنگ ساخته شده است. Tower BFT از PoH به‌عنوان ساعت رمزنگاری خود استفاده میکند که اجازه میدهد به تراکنش‌ های عظیم دست پیدا کنید.

  • توربین (پروتکل انتشار بلوک)

پروتکل توربین انتقال داده ها به نود های بلاکچین را آسان تر می کند. توربین قادر است این کار را با شکستن داده ها به بسته های کوچکتر انجام دهد. این به سولانا اجازه میدهد تا مسائل مربوط به پهنای باند را برطرف کند و همچنین ظرفیت کلی خود را برای تسویه سریع تر تراکنش ها افزایش دهد.

  • گالف استریم پروتکل (ارسال تراکنش بدون Mempool)

پروتکل گالف استریم نقش مهمی در هدایت کردن ذخیره تراکنش ها و ارسال آن به لبه شبکه ایفا می کند. این امکان را به اعتباردهنده ها می دهد تا تراکنش ها را زودتر از موعد انجام دهند، زمان تأیید را کاهش میدهد و سوئیچینگ سریعتر اتفاق می افتد.

بنابراین این پروتکل چیزی است که به Solana اجازه می دهد تا ۵۰/۰۰۰ تراکنش را پشتیبانی کند.

  • Sealevel (اجرا قراردادهای هوشمند موازی)

Sealevel یک موتور پردازش تراکنش های فوق موازی است که برای مقیاس افقی در GPU ها و SSD ها استفاده میشود. این سیستم، به Solana اجازه میدهد تا زمان اجرا کارآمدتری را به دست آورد و همچنین به تراکنش‌ ها اجازه میدهد تا به طور همزمان در بلاکچین‌ های همان حالت اجرا شوند.

  • پایپ لاین (واحد پردازش تراکنش برای بهینه سازی اعتبار) 

پایپ لاین فرآیندی است که در آن جریانی از داده های ورودی به سخت افزارهای مختلف مسئول آن اختصاص می یابد. بنابراین این مکانیسم به اطلاعات تراکنش اجازه می دهد تا به سرعت اعتبارسنجی و در تمام نود های شبکه تکرار شود.

  •  کلود برک (Cloudbreak)

برای دستیابی به مقیاس پذیری لازم در شبکه Solana، نیاز به استفاده از Cloudbreak است. Cloudbreak یک ساختار داده است که برای خواندن و نوشتن همزمان در سراسر شبکه بهینه شده است.

  • آرشیو (ذخیره‌سازی دفتر کل توزیع‌شده)

ما از آرشیو برای ذخیره سازی داده ها استفاده می کنیم. داده های سولانا در شبکه‌ای از نود ها به نام Archivers بارگذاری میشود. این نود ها هر چند وقت یکبار مورد بررسی قرار میگیرند تا اطمینان حاصل شود که داده های درست را ذخیره می کنند.

 

8 نوآوری اصلی سولانا

 

فناوری بلاکچین سولانا

فناوری سولانا هر سه ویژگی مطلوب برای یک بلاکچین را برآورده می کند: مقیاس پذیر، ایمن و غیرمتمرکز. سولانا تئوری ۷۱۰/۰۰۰ تراکنش در ثانیه (tps) را در یک شبکه گیگابایت استاندارد و ۲۸.۴ میلیون تراکنش در ثانیه در یک شبکه ۴۰ گیگابیتی را توصیف میکند.

بلاکچین سولانا بر اساس اثبات تاریخچه (PoH) و اثبات سهام (PoS) عمل می کند. PoS به اعتبارسنج ها اجازه میدهد تا تراکنش ها را بر اساس تعداد کوین یا توکنی که دارند تأیید کنند. PoH به آن تراکنش ها اجازه می دهد تا خیلی سریعتر تأیید شوند.

 

چه چیزی به بلاکچین Solana ارزش می دهد؟

ارزش شبکه Solana از هشت نوآوری اصلی ذکر شده در بالا ناشی می شود که به شبکه اجازه میدهد تا از سایر بلاکچین ها بهتر عمل کند و یک محیط مقیاس پذیر برای مشاغل جهانی برای استقرار برنامه های رمزنگاری فراهم کند.

ارزش رمزارز SOL توکن بومی Solana از کاربرد آن ناشی میشود. SOL را میتوان برای ایمن سازی شبکه از طریق staking استفاده کرد. این یک انتخاب سودآور برای دارندگان SOL است زیرا سهامداران نیمی از کارمزد تراکنش و بیشتر انتشار توکن های جدید را دریافت می کنند. SOL همچنین برای توسعه دهندگان و کاربران برنامه های رمزنگاری در اکوسیستم Solana مفید است زیرا با آن هزینه تراکنش ها را پرداخت می کنند.

همانطور که اکوسیستم Solana رشد می کند و بلاکچین تراکنش های بیشتری را پردازش می کند، SOL ارزشمندتر می شود زیرا تقاضای بیشتری از سوی سهامداران، توسعه دهندگان و کاربران وجود خواهد داشت.

 

سولانا در مقابل اتریوم

 

بلاکچین سولانا در مقابل اتریوم

سولانا و اتریوم هر دو دارای قابلیت‌ قرارداد هوشمند هستند که برای اجرای برنامه‌ های پیشرفته مانند امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) و توکن‌ های غیرقابل تعویض (NFT) بسیار مهم هستند. اما چند تفاوت اساسی بین این دو وجود دارد.

برخلاف سولانا، اتریوم یک بلاکچین اثبات کار (PoW) است، جایی که استخراج‌ کنندگان باید برای حل پازل‌ های پیچیده به منظور اعتبارسنجی تراکنش ها با هم رقابت کنند و این فناوری انرژی بیشتر نیاز دارد و در نتیجه برای محیط زیست مضر باشد.

بیشتر سر و صدای سولانا در سال ۲۰۲۱ به دلیل مزیت متمایز آن نسبت به اتریوم از نظر سرعت پردازش تراکنش و هزینه تراکنش بود.

سولانا میتواند ۵۰/۰۰۰ تراکنش در ثانیه (tps) را پردازش کند و میانگین هزینه هر تراکنش ۰.۰۰۰۲۵ دلار است. در مقابل، اتریوم تنها میتواند کمتر از ۱۵ تراکنش در ثانیه را انجام دهد، در حالی که کارمزد تراکنش‌ ها در سال ۲۰۲۱ رکورد ۷۰ دلار را ثبت کرد.

با این حال، اتریوم با اکوسیستم عظیم خود، از نظر ارزش بازار پس از بیت کوین در رتبه دوم قرار دارد و ارتقای Eth2 (اتریوم ۲) و تغییر آن به مدل PoS هر دو برای سال ۲۰۲۲ تنظیم شده‌اند. انتظار می رود این ارتقا بلاکچین را مقیاس پذیرتر، ایمن تر و پایدارتر کند و در عین حال سرعت پردازش تراکنش را به طور چشمگیری افزایش دهد.

 

سوالات متداول

آیا توکن SOL سولانا در مقادیر جزیی موجود است؟

بله، SOL ها در مقادیر جزئی به نام لامپورت (Lamport) در دسترس هستند. یک لامپورت دارای ارزش ۰.۰۰۰۰۰۰۰۰۱ SOL است. لامپورت به نام Leslie Lamport (لزلی لامپورت)، دانشمند کامپیوتری که بیشتر به خاطر کارش در سیستم های توزیع شده شهرت دارد، نامگذاری شده اند.

چند توکن SOL تا هنگام نگارش این مقاله در گردش است؟

بنیاد سولانا اعلام کرده است که در مجموع ۴۸۹ میلیون توکن SOL در گردش منتشر خواهد شد که از این تعداد ۲۶۰ میلیون قبلا وارد بازار شده است.

برخی از شرکای سولانا چه کسانی هستند؟

سولانا (SOL) شرکای زیادی در صنعت کریپتو دارد. بسیاری از آنها بهترین و درخشان ترین در صنعت کریپتو هستند. این شرکت ها عبارتند از Project Serum، FTX، Terra، akash، Chainlink، civic، dfuse، Formatic، Stardust، Kin، Tempest و غیره.

خرید و فروش سولانا چگونه انجام میشود؟

صدها پلتفرم در سرتاسر جهان برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال موجود است و برای پیدا کردن موردی که برای شما مناسب باشد باید تصمیم بگیرید که چه ویژگی هایی برای شما مهم است.

آینده سولانا

سولانا یک رقیب در دنیای پلتفرم های غیرمتمرکز است که هر کدام نقاط قوت و ضعف خود را دارند. سولانا اکوسیستم رو به رشدی دارد و پشتیبانی مستمر FTX و برخی از بزرگترین سرمایه گذاران از آن نوید بخش آینده ی خوبی است. هرکسی که به اپلیکیشن های غیرمتمرکز و فضای بلاکچین علاقه‌مند است، باید حتما Solana را امتحان کند.

 

و در آخر

سولانا بسیاری از مسائل سنتی را که فناوری بلاکچین قبلی تجربه کرده بود، حل میکند و ساختار جدیدی را برای تأیید تراکنش ها و الگوریتم کارآمدتر نمایش می دهد. این پلتفرم قطعا یک رقیب قوی برای بیت کوین و اتریوم خواهد بود و قطعاً چیزی است که باید به آن توجه کرد زیرا همچنان در حال  توسعه است!

۵/۵ - (۲ امتیاز)

آرمان محمدی

محقق و دوست‌دار دنیای کریپتو و دارای چند سال تجربه در زمینه ترید ارز دیجیتال و فارکس. یه گیمر که چند سالی هست در صنعت P2E و P2P فعالیت دارم. امیدوارم از مطالب و مقالات آموزشی من اطلاعات کافی رو کسب کنید تا بتوانید مسیر درستی را در زمینه ارزهای دیجیتال پیش ببرید. خیلی خوشحال میشم اگر نظر یا انتقادی دارید کامنت بزارید تا بتونم به شما کمک کنم و به نتایج بهتری برسیم. دوست دار شما آرمان

دیدگاهتان را بنویسید

استفاده از هرگونه کلمات غیراخلاقی و توهین به اشخاص ممنوع است. انتشار دیدگاه غیر مرتبط به مطلب، تبلیغاتی، قراردادن اطلاعات شخصی و لینک‌های نامرتبط غیر مجاز است. انتشار تمامی دیدگاه‌ها نیاز به تایید مسئولین سایت دارد. دیدگاهی که از قوانین تخطی کرده باشد تایید نشده وممکن است حساب کاربر نیز مسدود شود. در صورت بروز هرگونه سو استفاده از حقوق مادی و معنوی سایت ارزیدو حق پیگیری قانونی آن را دارد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا