قوانین کلی رمزارزها در کشور ترکیه
کشور ترکیه از عرصهی دیجیتال عقب نمانده و حرف زیادی برای گفتن دارد. این کشور به دلیل توریستی بودن خود همیشه بر آن است تا نهایت تکنولوژی را در کشور پیاده کند. بسیار سرمایه گذاران هستند که برای گسترش دادن داراییهای خود، در این زمینه کار میکنند. با توجه به قوانین ارزهای دیجیتال در ترکیه و عضو بودن این کشور در گروه اقدامات ویژه مالی (FATF)، موارد ضد پولشویی شدیداً بررسی و اهمیت داده میشوند.
کشور ترکیه با در نظر گرفتن تمام مفاد پولشویی قوانین سخت گیرانهای را وضع کرده است. با داشتن و تعیین چهارچوب سفت و محکمی برای تراکنشها، نگهداری و استخراج ارزهای دیجیتال سعی دارد تا جایی که ممکن است از عوارض این دنیای مجازی به دور باشد.
چند درصد مردم ترکیه دارای ارز دیجیتال هستند؟
طبق آمار و ارقام اعلامشده باید گفت که ۴.۵۰ درصد مردم ترکیه دارای ارز دیجیتال هستند که به عبارتی حدود ۳,۸۱۱,۸۸۲ نفر جامعه را تشکیل میدهند.
خرید و فروش ارزهای دیجیتال
طبق قوانین ارزهای دیجیتال در ترکیه معاملات و خرید و فروش این نوع ارزها در کشور مجاز و قانونی به شمار می آید. خرید و فروش از طریق صرافیها و عابر بانکهای بیتکوین انجام می شود. همانطور که گفته شد قوانین پولشویی بسیار اهمیت دارند و در صورت عدم پیروی از قوانین، جرم محسوب شده و باید جریمههای مشخص شده هم اعمال شود.
نکتهی قابل توجه در رابطه با معاملات این است که در صورت مشاهده پرونده و یا معاملات مشکوک باید به MASAK اعلام شود. به علاوه شرکتهای معاملاتی باید اطلاعات و مدارک دو طرف و قراردادها را تا ۸ سال پس از معامله و یا تراکنش می بایست حفظ کنند. افراد و یا نهادهایی که اطلاعات پروندههای مشکوک و یا سایر مدارک داخلی را به نهاد های غیر مجاز انتشار دهند و یا به اشتراک بگذارند، مجرم شناخته شده و طبق قوانین ارزهای دیجیتال در ترکیه یک تا ۳ سال حبس برایشان بریده می شود.
استخراج و شرایط آن
این کشور قانون دقیقی برای استخراج ارزهای دیجیتال تصویب نکرده است و تنها مورد مشخص این است که هیچ گونه ممنوعیتی در استخراج ارزهای دیجیتال وجود ندارد. استخراج و یا همان ماینینگ به میزان مصرف بالای برق نیاز دارد و همین امر باعث می شود تا کنترل بر روی استخراج در قوانین ارزهای دیجیتال در ترکیه بالاتر رود.
ماینرهای این عرصه باید توجه داشته باشند که اگر مصرف برق آنها از یه میزانی پیشی گیرد، باید مجوزهای لازمه را از دولت دریافت کنند. ولی باید توجه داشت که این ارزهای دیجیتال نباید به عنوان روش پرداخت استفاده شوند چرا که این ها با عنوان دارایی دیجیتال شناخته می شوند. دلیل اینکه پرداخت با ارزها و یا دارایی دیجیتال توسط بسیاری از کشور ها انجام نمی شود، لطمه زدن این نوع پرداختها به روش سنتی پرداخت و ارز جاری کشور میباشد.
آیا ارزهای دیجیتال به عنوان ارز ملی شناخته میشوند؟
با وجود اینکه کشور ترکیه ارزهای دیجیتال را ممنوع نکرده و افراد می توانند بدون دردسر ترید انجام دهند، دولت ترکیه ارزهای دیجیتال را به عنوان پول رسمی و ارز رسمی نمی شناسد و به بانک ها و یا عموم مردم این اجازه را نمی دهد تا در روشهای پرداخت از آن استفاده کنند.
در صورتی که فردی از این ارزهای دیجیتال به عنوان درگاه و روش پرداختی استفاده کند جرم شناخته می شود و دولت می تواند برخورد کند و جرایم مشخص شده در این رابطه هم بر روی افراد ذکر شده اعمال می شود.
قوانین مالیاتی کشور ترکیه
در حال حاضر هیچ گونه مالیاتی برای ارزهای دیجیتال اعمال نمی شود اما گفته شده است که دولت قصد تغییر قوانین را دارد. سال ۲۰۲۱ خبری منتشر شد مبنی بر اینکه قرار است قوانین ارزهای دیجیتال و خرید و فروش آن تغییر کند و سخت گیرانه تر برخورد شود. با این قوانین جدیدی که قصد دارند اعمال کنند میزان بازرسی، ارزیابی و بررسی تراکنشها افزایش خواهد یافت.
از آنجایی که هیچ گونه قانونگذاری برای مالیات ارزهای دیجیتال تصویب نشده است، تمام کسب و کارهای حضانتی و صرافیها باید همان مالیات معمولی کشور را پرداخت کنند. این مالیت حدود ۲۰ درصد می باشد. شاید در آپدیت جدید قوانین ارزهای دیجیتال در ترکیه مالیات داراییهای دیجیتال هم عنوان شود.