بلاکچین تزوس چیست؟ بررسی کامل و تخصصی Tezos

بلاکچین Tezos

بلاکچین تزوس توسط آرتور بریتمن راه‌اندازی شد، او تحصیلات ریاضیات کاربردی و علوم کامپیوتر را در فرانسه گذرانده بود و سپس برای تحصیلات در حوزه ریاضیات مالی به ایالات متحده منتقل شد. او با همسرش کاتلین بریتمن به توسعه پروژه تزوس پرداخت. آرتور در سال ۲۰۱۴ مقاله ای را منتشر کرده بود که در مورد نقص بیت کوین بود و در آن راه حل خود را ارائه کرده بود. پس از چندین شکست در مسیرش در آخر در تاریخ ۱ ژوئیه ۲۰۱۷ ICO برگزار شد و به مدت ۱۳ روز ادامه داشت که تزوس ۲۳۲ میلیون دلار در این ICO برداشت کرد.

 

تزوس چیست؟

تزوس همانند سایر بلاکچین های دیگر مانند اتریوم، Waves، ICON، QTUM، NEO و بسیاری دیگر است که قابلیت اجرای قرار داد های هوشمند و پلتفرم های DApp بر بستر خود را دارند اما یک تفاوت کلیدی در این بین وجود دارد، تزوس یک دفتر کل رمز نگاری خود اصلاح شونده است که میتواند بر اساس نیاز ها گسترش پیدا کند بدون اینکه نیاز باشد فورک شود. این پلتفرم دارای سه لایه است که شامل شبکه، نراکنش ها و اجماع است و همه ی فاکتور ها مدولار یا چرخشی هستند تا جایگزینی آنها ساده شود. در ادامه این مقاله به بررسی کاملتر بلاکچین تزوس و موارد مربوط به آن میپردازیم تا به درک کاملی از این موضوع دست پیدا کنیم.

بلاکچین تزوس 1

 

بلاکچین موازی تزوس

تزوس دارای سه بلاکچین موازی میباشد. Mainnet، Alphanet، Zeronet سه بلاکچین موازی تزوس است، Mainnet جایی است که تزوس ها ارزش دلاری واقعی دارند و در این قسمت شبکه غیر متمرکز است. Zeronet یک شبکه Edge test است که اکثرا توسط توسعه دهندگان اصلی استفاده میشود و معمولا چندین بار در طول روز ریست میشود. Alphanet نیز یک قسمت دیگر از این پروژه است که ایجاد تغییرات در این قسمت به عنوان سافت فورک شناخته میشود و اغلب زنجیره دیگری پس از اعمال آن ادامه پیدا نمیکند، فرآینذد استرخاج تا به کارگیری المضاهای دیجیتال در تائید تراکنش ها توسط این پروتکل انجام میشود.

 

Tezos چگونه کار میکند؟

تزوس یک شبکه پوسته یا Network Shell را تامین میکند تا به ویژگی های دفتر رمز نگاری خود اصلاح شونده اش اجازه عمل دهد، در ادامه این مقاله به بررسی کامل موارد حول این موضوع میپردازیم تا به درک کاملی از این موضوع دست پیدا کنیم.

لایه پرونکل شبکه

۳ نوع لایه پروتکل شبکه بلاکچین وجود دارد،لایه های پروتکل شبکه (The Network protocol)، پروتکل تراکنش (The transaction protocol) و پروتکل اجماع (The Consensus protocol) میباشند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.

پروتکل شبکه

پروتکل شبکه که به عنوان Gossip protocol نیز شناخته میشود روشی است که چگونه تراکنش ها در سراسر شبکه بین گره ها نشان داده شود. پروتکل شبکه همچنین شامل موارد دانلود بلاکچین، پخش بلوک به شبکه ها و شناسایی همتا نیز میشود.

بلاکچین تزوس 2

پروتکل تراکنش

پروتکل تراکنش با زبان برنامه نویسی مورد استفاده در توسعه ارز دیجیتال توضیح داده میشود، برای مثال در بیت کوین پروتکل تراکنش شامل کدهایی است که بیت کوین را استخراج میکند و از امضای دیجیتال و تائید تراکنش ها در این مسئله استفاده میکند. تمام چیز هایی که بخشی از اجرای یک تراکنش است در پروتکل تراکنش موجود است. تمام تغییرات ایجاد شده در این پروتکل Soft fork هستند که بر الگوریتم اجماع تاثیر نمیگذارند پس شبکه را در مقایسه با Hard fork به دو زنجیره مختلف تقسیم نمیکنند. پس کار پروتکل تراکنش یا معاملات بر ردرستی و اعتبار معاملات است، این پروتکل یک نسخه از تمام تراکنش های بلاکچین به ویژه تراکنش های معاملات همتا به همتا و فعالیت های بلاکچین را در اختیار دارد.

پروتکل اجماع

پروتکل اجماع روشی هوشمند است که در فناوری بلاکچین برای رسیدن به اجماع در تمامی گره های شبکه استفاده میشود، به عنوان مثال بیت کوین از اثبات کار به عنوان مکانیزم اجماع استفاده میکند ولی تزوس از اثبات سهام به عنوان مکانیزم اجماع شبکه استفاده میکند. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه پیشنهاد میشود از مقاله اثبات سهام چیست؟ بررسی کامل Proof of Stake بازدید نمائید.

 

سرویس های پلتفرم تزوس

در پلتفرم tezos.com چهار سرویس مختلف وجود دارد. این سرویس ها شامل The Node، The Baker، The Client و The Evil client میشود که در ادامه به بررسی کامل این سرویس ها میپردازیم.

Tezos Node

گره تزوس یا نود همان برنامه اصلی است، گره به شبکه متصل شده و تمام تراکنش ها را تائید میکند و به دفتر کل توزیع شده متصل میشود، نود یا گره دارای لایه P2P، پایگاه داده زمینه یا The context database و پوسته شبکه یا همان The network shell میباشد که در ادامه به شرح هر کدام از این قسمت ها میپردازیم. شرکت کنندگان در شبکه غیر متمرکز همتا به همتا گره شناخته میشوند و منابع محاسباتی مورد نیاز برای حفظ عملکرد شبکه را فراهم میکنند.

لایه همتا به همتا (The Peer-Peer layer)

جزئی ترین جز گره لایه همتا به همتا است، هر لایه همتا با یک کلید خصوصی همراه میباشد و لایه همتا کلید را با مهر اثبات سهام (POS) ارائه میدهد، این ویژگی باعث میشود که اگر یک همتا بخواهد در کامیونیتی هویت جدیدی را ایجاد کند هزینه کمی به دست بیاورد.

پلتفرم تزوس همتایان خوب شناخته شده را مبادله میکند و این تبادل روشی برای دست پیدا کردن به بهترین اتصال درونی است، لایه همتا به همتا تائید میکند که تمام ارتباط بین گره ها معتبر و رمزگذاری شده برای ایمنی،امنیت و قابل اعتماد بودن مناسب هستند. هر همتا که رغتار خوب از خود نشان دهد در لیست سفید قرار خواهد گرفت و همتاایان بد رفتار در لیست هاای سیاه و خاکستری قرار خواهند گرفت.

بلاکچین تزوس 3

پایگاه داده زمینه (The Context Database)

این قسمت از گره کل داده ها را ذخیره میکند، داده های موجود در این قسمت مربوط به دفتر کل توزیع شده است. پلتفرم تزوس از Irmin به عنوان پشتیبان استفاده میکند، Irmin یک نمای کاربردی از فضای ذخیره‌سازی را ضمانت میکند و دفتر کل توزیع شده ی عمومی را رمز گذاری میکند و دفتر کل عمومی را بررسی میکند تا تائید مستقیم برای مشتریان آسانتر شود.

پوسته شبکه (Network Shell)

پوسته شبکه در بین شبکه و پروتکل قرار دارد، رابط پوسته شبکه است که نقش کلیدی در پلتفرم ایفا میکند. پوسته شبکه بلوک هایی که توسط لایه ارسال میشود را در اختیار میگیرد و بر اساس پروتکل فعلی تائید میکند. پوسته جزو ظریف ترین قسمت های گره است و این ظریفی به معنای ظریف و ناتوان بودن در امنیت نیست بلکه توانایی درست کردن آن است و بنیاد تزوس اغلب به دنبال راه های هوشمندانه برای درست کردن آن است. میتوان گفت همان پروتکل بلاکچین است که پروتکل اجماع را در تراکنش ها قرار میدهد، فرم پروتکل بلاکچین همه تغییرات و به روز رسانی ها در شبکه است.

به روز رسانی (Updater)

به روز رسانی منبع یک پروتکل جدید را میگیرد و آن را در لحظه کامپایل میکند و شبکه آزمایشی را با این پروتکل جدید جایگزین میکند. پس از مدت مشخص ممکن است پروتکل آزمایشی را برای جایگزینی با پروتکل اصلی آماده کند.

مشتری (Client)

کلاینت یا مشتری رابط سطح بالاتری نسبت به RPC ها به گره و پروتکل ارائه میدهند. مشتری میتواند کلید ها و پیگری قرار داد ها را انجام دهند، معاملات را ارسال کنند، قرار داد های هوشمند را دپلوی کنند و اجرای قرار داد را با داده ها آغاز کنند.

نانوا (Baker)

بیکر بلوک ها را میسازد و به بلوک ها اعتبار میبخشد، در صورت فراخوانی الگوریتم اثبات سهام (POS) بلوک های دیگر را ثبت میکند. نام این قسمت به این دلیل که نام بهتری برای یک کاری که ماینر اثبات سهام انجام میدهد وجود ندارد، نانوا یا بیکر گذاشته شده است و سازندگان پروسه ساختن بلوک را به پختن نان تشبیه کرده اند. میتوان گفت بیکر ها همان کاری را انجام میدهند که نود ها در سایر شبکه های اجماع اثبات سهام انجام میدهند. هر فرد با داشتن مقدار مشخصی ارز تزوس میتواند بیکر شود و اگر شما مقدار کافی از این ارز را در اخیتار نداشته باشید میتوانید هر مقدار ارز خود را به بیکر ها از طریق استیک کردن واگذار کرده و نسبت به آن سود دریافت کنید.برای بیکر شدن حداقل باید تعداد ۱۰,۰۰۰ واحد ارز تزوس را در اختیار داشته باشید.

بلاکچین تزوس 4

مهاجم یا The Evil Client

مهاجم که همان مشتری شرور یا The Evil client است، در حال حاضر کم است، بیشتر بر روی حملات انکار منطقی سرویس با ارسال داده های مخرب و تلاش برای فریب گره ها برای انجام مقادیر زیادی اعتبار سنجی بی فایده تمرکز میشود. نانوا بر شبکه نظارت میکند و بلوک ها را ایجاد میکند ولی مشتری شیطانی یک ابزار تست یکپارچه سازی است که سعی میکند گره را فریب دهد تا گره داده های جعلی یا مقادیر زیادی داده را شناسایی کند. در نهایت میتوان گفت که مهاج یک ابزار تست یکپارچه سازی است که به ایجاد حملات مختلف میپردازد.

 

ارز دیجیتال تزوس XTZ

ارز دیجیتال Tezos با نماد اختصاری XTZ یکی از ارز های دیجیتال محبوب بازار است که دارای بلاکچین مخصوص به خودش است، تعداد واحد در گردش این ارز دیجیتال برابر ۹۱۹,۷۶۴,۷۴۵ واحد بوده و تعداد واحد های قابل عرضه برای این ارز دیجیتال برابر ۹۴۱,۱۹۷,۲۰۲ واحد میباشد. برای اطلاعات کامل در مورد این ارز دیجیتال و تمامی موارد مربوط به آن پیشنهاد میشود از مقاله ارز تزوس چیست؟ ۰ تا ۱۰۰ ارز دیجیتال Tezos بازدید نمائید.

 

حاکمیت زنجیره ای و خود اصلاحی

تزوس یک دفتر کل رمز نگاری خود اصلاح شونده است و این مسئله بدین معناست که به جای داشتن هارد فورک امکان تکامل بلاکچین را فراهم میکند و دیدگاه تزوس این است که هارد فورک ها نباید راهی استاندارد برای ارتقا سیستم در طول زمان باشد. اگر تزوس داشته باشید میتوانید برای تصمیمات آینده پروژه رای بدهید و در اداره پروتکل شرکت کنید، این فرآیند حاکمیت زنجیره ای نامیده میشود.

حاکمیت زنجیره ای روشی برای ارتقاء بلاکچین است که در آن تغییرات کد در پروتکل کد گذاری شده و با رای سهامداران تعیین میگردد، تغییرات میتواند توسط هر کسی پیشنهاد شود اما در آخر توسعه دهندگان اصلی و دارندگان توکن رای میدهند که آیا این تغییرات باید در پروتکل اعمال شود یا خیر. حاکمیت زنجیره ای یا On-chain governance دارای مزایای بسیاری از جمله فرآیند تصمیم گیری غیر متمرکز، شفافیت، اجماع سریعتر و هاردفورک های مخرب کمتر را در پی دارد که مزایای قابل توجهی هستند.

 

قرارداد های هوشمند و تائید رسمی

زبان برنامه نویسی قرار داد هوئشمند تزوس Michelson نام دارد و مانند Ethereum’s Solidity به صورت خاص برای نوشتن قرار داد های هوشمند در تزوس ساخته شده است. این زبان بسیار کاربردی بوده و تائید رسمی را تسهیل میکند. تائید های رسمی به توسعه دهندکان این امکان را میدهد که صحت کد قرار داد خود را به صورت ریاضی اثبات کنند و پشتیبانی از قرار داد های هوشمند یکی از مزیت های بزرگ بلاکچین تزوس میباشد. با وجود اینکه زبان برنامه نویسی مخصوص به خود را دارد اما با این حال این مسئله نشان دهنده ۱۰۰ درصد درستی در کد ها نیست و احتمال وجود اشکال قابل ملاحظه است.

بلاکچین تزوس 5

 

اجماع در تزوس

تزوس با مکانیزم اجماع اثبات سهام کار میکند و به هر بلوک ذینفع اجازه میدهد متناسب با دارایی خود برای مشارکت در شبکه پاداش دریافت کند، این مسئله نشان دهنده این موضوع است که حتی  یک مالک بسیار کوچک میتواند فرصتی برای ایجاد یک بلوک و دریافت پاداش را داشته باشد و هر دارند توکن بدون توجه به مقدار دارایی میتواند به عنوان یک نمایند مشارکت داشته باشد.

 

مزایای بلاکچین تزوس

ارتقا غیر متمرکز و به صورت خودکار یکی از قابلیت های مهم تزوس است، تزوس تنها بلاکچینی است که قابلیت ارتقا غیر متمرکز و به صورت خودکار را دارد. مورد دیگر  ارتقا بدون هاردفورک است، از آنجا که ارتقا توسط جامعه تزوس و مطابق با قوانین بسیار روشن ثابت شده است، این امر به استمرار بهبود در شبکه و جلوگیری از عدم تحرک کمک شایانی میکند.

توسعه دهندگان این پروژه بسیار به نام بوده و تیم بسیار قوی ای در پشت این پروژه در حال تلاش برای پیشرفت روزافزون آن هستند، همچنین سرمایه گذاران به برنامه ریزی این پروژه اعتماد دارند. پروتکل POS نیز دارای قابلیت ها و مزایای بسیاری است که در کنار دیگر مزایا در این پروژه مشهود است و مورد بسیار مهم یک پلتفرم که امکان پشتیبانی از قرار داد های هوشمند را دارد که این مسئله باعث کاربردی شدن آن در هر عرصه ای خواهد شد.

 

جمع‌بندی

بلاکچین تزوس یک پبتفرم دفتر کل رمز نگاری متن باز و خود اصلاح شونده است که امکان پشتیبانی و نوشتن قرار داد های هوشمند و توسعه DApps ها را بر روی پلتفرم خود دارد. پلتفرم های بسیار زیادی وجو دارند که این قابلیت ها را ارائه میدهند اما تزوس آن را به نحوه ی متفاوتی انجام میدهد. در باا به بررسی  تخصصی موارد مربوط به بلاکچین تزوس پرداختیم، امیدواریم با مقاله بالا، ابهامات و سوالاتی که در این زمینه برای شما ایجاد شده بود برطرف شده باشد.

۵/۵ - (۲ امتیاز)

علی کریمی

من عاشق تحقیق و کاوش در این دنیای بی پایان بودم و در مورد همه موضوعات تحقیق میکردم تا اینکه در سال 2019 با دنیای کریپتو آشنا شدم و به شدت به بلاکچین و دنیای ارز های دیجیتال علاقمند شدم. کریپتو هم عین انسان ها برام جذابه چون هر دو غیرقابل پیش بینی و بی انتها هستند، به همین دلیل به دنیای رمز ارزها به اندازه دنیای روانشناسی علاقمندم. باور من اینه زمانی که انسان ها قدرت کلمات رو درک کردند، متوجه شدند که گلوله ها به اندازه کلمات کشنده نیستند.

دیدگاهتان را بنویسید

استفاده از هرگونه کلمات غیراخلاقی و توهین به اشخاص ممنوع است. انتشار دیدگاه غیر مرتبط به مطلب، تبلیغاتی، قراردادن اطلاعات شخصی و لینک‌های نامرتبط غیر مجاز است. انتشار تمامی دیدگاه‌ها نیاز به تایید مسئولین سایت دارد. دیدگاهی که از قوانین تخطی کرده باشد تایید نشده وممکن است حساب کاربر نیز مسدود شود. در صورت بروز هرگونه سو استفاده از حقوق مادی و معنوی سایت ارزیدو حق پیگیری قانونی آن را دارد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا