اسیلاتور استوکاستیک (Stochastic)، آموزش ویدیویی
اسیلاتور استوکاستیک (Stochastic) شکلی دیگر از ابزارهای معاملهگری و تحلیل بازار است. استوکاستیک توسط دکتر لین در دهه ۱۹۵۰ میلادی طراحی و ساخته شد. هدف اصلی این اسیلاتور بررسی قدرت (مومنتوم) بازار است. استوکاستیک برعکس دیگر اسیلاتورها معادلات ریاضی بسیار سادهای دارد. به این صورت که بالاترین و پایینترین قیمت ۱۴ دوره اخیر (بسته به دوره انتخابی تحلیلگر) را پیدا کرده و جایگاه کنونی قیمت نسبت به آن را میسنجد.
اندیکاتور Stochastic چگونه کار میکند؟
استوکاستیک همواره در حال نوسان بین دو محدوده ۰ و ۱۰۰ است. دو سطح کلیدی ۲۰ و ۸۰ بهعنوان محدودههای اشباع خرید و فروش در نظر گرفته میشود. هرچند کاربرد مناطق اشباع کمی با دیگر اسیلاتورها مانند RSI متفاوت است. برخی از معاملهگران به اشتباه تصور میکنند ورود به منطقه اشباع در اسیلاتور استوکاستیک بهمعنی تغییر روند است، اما این موضوع دقیقا برعکس عمل میکند، از آنجایی که استوکاستیک نشانگر قدرت و مومنتوم بازار است ورود آن به محدوده اشتباع به معنی قدرت گرفتن بازار در جهت روند است نه برعکس شدن آن! هرچند که هر روندی بالاخره با ضعف روبهرو خواهد شد و قدرت خود را از دست میدهد.
به تصاویر زیر دقت کنید، هرگاه استوکاستیک وارد محدوده اشباع شده و مدتی در آن محدوده مانده است حرکت قیمت قدرت بیشتری پیدا کرده و به روند خود ادامه داده است. در واقع خروج استوکاستیک از محدوده اشباع سیگنال دقیقتری نسبت به ورود آن است. نکته بسیار مهمی که اغلب تازه کاران آن را اشتباه برداشت کرده و دچار ضررهای جبران ناپذیری میشوند.
سیگنالهای معاملاتی استوکاستیک
یکی از راههایی که استوکاستیک به ما سیگنال میدهد، تحرکات ناگهانی اسیلاتور است، بهطوری که ۲ نمودار موجود در اسیلاتور از هم دیگه فاصله بگیرند. در این مورد اسیلاتور هشدار به وجود آمدن یک حرکت قدرتمند جدید را بهما میدهد. در صورتی که شکست سطوح پرایس اکشنی نیز این حرکت را تایید کنند، بهترین شرایط برای ورود به معامله فراهم شده است.
رسم خطوط روند در استوکاستیک
استوکاستیک نیز مانند RSI قابلیت رسم خطوط روند را دارد. معمولا اینکار برای گرفتن تایید استفاده میشود. در صورتی که خطوط روند نزولی یا صعودی شکسته شوند میتوان بهعنوان سیگنال آن را بررسی کرد. بررسی سطوح کلیدی پرایس اکشن بسیار به گرفتن تایید و اعتبار سیگنالها کمک میکند.
واگرایی
باری دیگر واگرایی یکی از مهمترین سیگنالهای اسیلاتور تلقی میشود. استوکاستیک یکی از بهترین اسیلاتورها برای بررسی واگرایی است. زمانی که حرکت قیمت و استوکاستیک خلاف جهت شوند، دقیقا به معنی از دست رفتن قدرت روند و احتمال تغییر آن است. واگرایی در کفهای قیمتی به منزله سیگنال صعودی و واگرایی در سقفهای قیمتی به معنی سیگنال نزول است. مشاهده واگرایی در مناطق اشباع به اعتبار آن میافزاید.
نتیجه
اندیکاتور استوکاستیک، یک اندیکاتور بسیار کاربردی برای بررسی قدرت بازار است. استفاده درست از این ابزار نیازمند کسب تجربه کافی در بازارهای مالی است. معاملهگران تازهکار بهتر است مدتی بهصورت دمو یا آزمایشی به بررسی سازوکار ابزارهای مختلف اقدام کنند، سپس با کسب تجربه کافی به بازار واقعی ورود کرده و معاملات خود را آغاز کنند. دانش پرایس اکشن و توانایی پیدا کردن سطوح کلیدی بازار همواره بهترین مکمل برای رفع ایرادات اندیکاتورها و اسیلاتور های مختلف است.