مزایا و معایب ارزهای دیجیتال، خوب یا بد؟!
ارزهای دیجیتال با سرعتی باور نکردنی در حال فراگیر شدن هستند، این صنعت هر روزه با اقبال عمومی بیشتری مواجه شده و کاربردپذیری آن بیشتر و بیشتر میشود. فناوری بلاکچین و ارزهای دیجیتال دریچههای جدیدی بر روی امور مالی و پولی باز کرده و کاربردهای جدیدی را به وجود آوردهاند. اما آیا چیزی وجود دارد که در کنار جنبههای مثبت، جنبه منفی نداشته باشد؟ قطعا خیر! ارز دیجیتال نیز مانند تمام چیزهای دنیا مزایا و معایب خاص خود را داشته و درکنار کاربردهای جدید قطعا کاستیهایی نیز در خود داشته است. از آنجایی که کمتر کسی این روزها در مورد کاستیهای این فناوری صحبت میکند، در این مقاله قصد داریم به بررسی مزایا و معایب ارزهای دیجیتال و امکان برطرف کردن کاستیهای آن صحبت کنیم. پس تا پایان مغازه همراه ما باشید.
مزایای استفاده از ارزهای دیجیتال چیست؟
ارزهای دیجیتال به واسطه فناوری پشت آنها که بلاکچین است، امکانات جدیدی را به دنیا معرفی کرد. ارزهای دیجیتال مخصوصا بیت کوین تمرکز پول را از دست حاکمان جهانی خارج کردند و به مردم باز گرداندند. بیت کوین پولی از مردم و برای مردم است. این شبکه جهانی امکان جا به جایی پول بدون حد و مرز را برای جهانیان به ارمغان آورد. دیگر برای نقل و انتقالات جهانی نیاز به کاغذ بازیها و پرداخت کارمزدهای گزاف به بانکها نیست. این کوچکترین کاربردی بود که ارزهای دیجیتال برای دنیا به ارمغان آوردند. در ادامه به معرفی چند مورد دیگر از مزیای ارز دیجیتال خواهیم پرداخت.
تراکنش آسان
ارزهای دیجیتال امکان تراکنشهای مالی را بسیار ساده کردند. هماکنون به واسطه شبکههای بلاکچینی هر مقدار پول را میتوان به هرکجای دنیا ارسال کرد. برای انجام اینکار نیاز به اجازه هیچ شخص واسط نیست و با کمترین کارمزدها میتوان این کار را انجام داد.
برای ایجاد تراکنش در شبکههای بلاکچینی تنها نیاز به داشتن کلید عمومی یا آدرس کیف پول طرف مقابل است. هیچ داده دیگری نیاز نیست و در کسری از دقیقه تراکنش انجام خواهد شد.
حریم خصوصی بیشتر
شبکههای بلاکچینی از حریم خصوصی بیشتری برخوردار هستند. دیگر اطلاعات فردی و هویتی اشخاص در بایگانی بانکها و در نهایت دست دولتها نخواهد بود. مقدار دارایی یک شخص و سو استفاده از آن توسط مقامات بالا دستی از بین رفته و هیچ کس نمیتواند دخل و تصرفی در داراییهای یک شخص به وجود بیاورد.
تملک واقعی دارایی
شبکههای بلاکچینی تملک واقعی پول و دارایی را به کاربران خود اعطا میکنند. از آنجایی که این شبکهها بدون واسطه هستند و قدرت توزیع شده است، پس هیچ نمیتواند به هردلیل حساب شخص دیگری را مسدود کند یا دارایی آنها را بلاک کند. هیچ کس نمیتواند از ایجاد تراکنش جلوگیری کند و بهطور کلی نگهداری و مدیریت دارایی تماما بر عهده دارنده آن است.
اما در سیستمهای بانکی اینطور نیست، داراییها به صورت امانی به بانک سپرده شده و بانک قدرت مسدود کردن حساب به هر دلیل وجود دارد.
خاصیت ضد تورمی در برخی از رمزارزها
برخی از رمزارزها مانند بیت کوین، عرضه خود را محدود کردهاند. عرضه محدود از تولید بی رویه که به تورم منجر میشود جلوگیری میکند. حال با گذر زمان و محبوبیت روزافزون بیت کوین عرضه آن بیشتر نخواهد شد! این دقیقا به معنی ارزشمندی روزافزون است. برخلاف پولهای فیات که همواره چاپ میشوند و دچار رشد بیرویه و تورم هستند، بیت کوین باگذر زمان بیشتر و بیشتر ارزشمند خواهد شد.
البته رمز ارزهایی نیز هستند که تولید تورمی دارند، هدف و کاربرد آنها مانند بیت کوین ذخیره ارزش نیست.
خدمات بلاکچینی
فناوری بلاکچین خدمات جدیدی در حوزه امور مالی به دنیا معرفی کرد که روز به روز در حال گسترش و توسعه هستند. با کمک این خدمات میتوان با ارزهای دیجیتال وام گرفت، سپردهگذاری کرد و تمامی امور بانکی را بهصورت غیرمتمرکز تنها با یک گوشی موبایل و اینترنت انجام داد. البته استفاده از این خدمات قوانین و مسائل مربوط به خودش را نیز دارد که قبل از استفاده باید در مورد آن مطالعه کرد.
معایب ارزهای دیجیتال
همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم، ارزهای دیجیتال نیز مانند هر فناوری دیگری قطعا معایبی نیز در خود دارد. با توجه به اینکه مزایای آن بیشتر به چشم میآید و در حال ایجاد تغییرات بنیادی در دنیا است، با این حال نباید از معایب آن چشمپوشی کرد و در صدد رفع آن بر نیامد. در ادامه چندی از معایب ارزهای دیجیتال را معرفی خواهیم کرد.
پیچیدگی فنی بالا
متأسفانه ارزهای دیجیتال از نظر فناوری بسیار پیچیده طراحی شدهاند. این پیچدگی مانعی برای همهگیری زودتر این فناوری در دنیا شده است. همچنان بسیاری از مردم توان درک واقعی این فناوری و کاربردهای آن را ندارند. البته باگذر زمان و پیشرفت فناوری این چالش برطرف خواهد شد. فناوری اینترنت هم روزی بسیار پیچیده و غیرقابل فهم بود اما امروز هر قشری از جامعه با این فناوری درگیر و در تمام امور روز مره از آن استفاده میکند.
نوسانات بالا
نوسانات بسیار بالای رمز ارزها بسیاری را از ورود به این بازار میترساند. البته همینطور نیز است. رمز ارزها رشد و نزولهای سنگینی دارند، گاهی ممکن سود قابل توجهی نسیب معاملهگر بکند گاهی نیز ضرر جبران ناپذیر! از همین رو برای ورود به این بازار باید احتیاط بسیار کرد و مدیریت سرمایه را رعایت کرد. نوسانات بالای این بازار نباید باعث بروز احساساتی مانند طمع در سرمایهگذاری شود.
نبود زیر ساخت کافی
امروزه با وجود اینکه رمزارزها رشد بسیار کردهاند، همچنان زیر ساخت کافی برای همهگیری آنها در جامعه مخصوصا در حوزه امور پرداختی وجود ندارد. از آنجایی رمز ارزها هیچ پشتوانه دولتی و حاکمیتی ندارند، این روند رو به رشد، سختتر و دیرتر رشد است. با این حال این کاستی مشکلی حل نشدنی نیست و باگذر زمان دیر یا زود برطرف خواهد شد. در صورتی که زیر ساخت و فرهنگسازی کافی برای استفاده از رمز ارزها در دنیا انجام شود با رشد باورنکردنی آنها رو به رو خواهیم شد.
عدم قانونگذاری
همانطور که ممکن است بدانید، رمز ارز از طرف حاکمیتها اغلب پذیرفته شده نیستند، این عدم قانونگذاری به کاهش اعتمادها به این عرصه منجر شده است. شاید بتوان گفت عدم قانونگذاری مهمترین چالش پیشروی رمز ارزها بوده است. با توجه به استفاده و اقبال مردم از این عرصه بالاخره این اتفاق خواهد افتاد. حال باید قانونگذاری چقدر و چطور در رمز ارزها تاثیر خواهد گذاشت.
هنوز با قطعیت نمیتوان گفت قانونگذاری به نفع یا ضرر ارزهای دیجیتال تمام خواهد شد. اما این اتفاق دیر یا زود خواهد افتاد.
کلام آخر
در این مقاله برای اولین بار در سایت ارزیدو به مقایسه و بررسی مزایا و معایب ارزهای دیجیتال پرداختیم. اغلب معایبی که در مورد آن صحبت کردیم بهدلیل تازه و مستقل بودن این فناوری است. قطعا در آیندهای نه چندان دور این کاستیها برطرف شده و این فناوری پیشرفت بیشتری خواهد کرد.
همانطور که تا چند سال گذشته جامعه و امکانات ارزهای دیجیتال بسیار کمتر از اکنون بود، در آینده نیز رشد و توسعهها ادامه خواهد داشت. با این حال اگر علاقهمند به این حوزه هستید اگاهی از کاستیهای آن نیز حائز اهمیت است.