KYC چیست؟ همه چیز در مورد احراز هویت
KYC چیست؟ همه ما تا قبل از خواندن این مقاله، با این مسئله مواجه شده ایم، زمانی که نیاز به افتتاح حساب در بانک یا درخواست وام از یک موسسه مالی داشتیم، مجموعه کارهایی که نیاز بوده تا برای افتتاح حساب و یا درخواست وام انجام بدهیم نیز جزوی از عملیات KYC درخواستی بانک از ما بوده است.
در ابتدا KYC فقط برای موسسات مالی استفاده میشد اما با گذشت زمان اکثر مرجع های سرمایه گذاری، شرکتها و انواع فروشندگان اقدام به انجام KYC کردند تا با این کار به شناخت بیشتر مشتری ها و کسب اطلاعات لازم در مورد آنها اقدام کرده باشند.
KYC Verification چیست؟
به مجموعه کارهایی که موسسات مالی در جهت کسب اطلاعات و شناخت مورد نیاز در مورد کاربر و مشتری خود انجام میدهند را KYC یا احراز هویت میگویند و مشتری با ارائه این اطلاعات به بانک ها و موسسات مالی این تضمین را میدهد که شرایط استفاده از سیستم را دارد و از نظر قوانین وضع شده مشکلی برای ارائه خدمات به این مشتری وجود ندارد. از دیگر اهداف KYC یا احراز هویت جلوگیری از فعالیت های تروریستی، پولشویی و جرایم مالی است.
KYC مخفف چیست؟
KYC مخفف جمله Know Your Customer یا Know Your Client که به معنی مشتری خودت را بشناس است که این روزها در تمامی موسسات و مراکز از جمله بانک ها، فارکس، صرافی های ارز دیجیتال و کارگذار های بورس برای کسب اطللاعات و شناسایی مشتری ها استفاده میشود.
مراحل اجرای KYC
پس از آن که متوجه شدیم KYC چیست و برای چه مواردی اهمیت دارد به مراحل تقریبی احراز هویت در انواع موسسات و مراکز میپردازیم. به طور کلی مراحل زیر باید انجام شود تا هویت یک فرد مورد تائید قرار بگیرد.
- اطلاعات و مدارک شخصی مربوط به هویت آن فرد
- اطلاعاتی در مورد محل سکونت آن فرد و موقعیت جغرافیایی دقیق محل زندگی
- مدارک مربوط به شغل و مسائل شغلی آن فرد
البته با پیشرفت تکنولوژی تغییری در روند اجرای احراز هویت ها نیز پیش آمده است، برای مثال تا قبل از ویروس کرونا تمامی احراز هویت های مربوط به بانک ها به صورت حضوری بوده و شخص با حضور در آن مرکز به ارائه اطلاعات ذکر شده و تائید هویت خود اقدام میکرد اما با پیشرفت های تکنولوژی، این روزها بسیاری از احراز هویت ها به صورت غیر حضوری و با استفاده از احراز هویت های دیجیتال انجام میشود.
KYC در دنیای ارز دیجیتال
با پیشرفت روز افزون تکنولوژی و همه گیری آن، در حال حاضر به غیر از موسسات مالی، انواع موسسات غیر مالی، شرکت ها، فروشگاه های کوچک و بزرگ و انواع محل های سرمایه گذاری حضوری و مجازی اقدام به احراز هویت میکنند تا اطلاعات و شناخت کافی در مورد مشتری خود به دست بیاورند. یکی دیگر از مهمترین مکان هایی که برای انجام سرمایه گذاری و دسترسی کامل به امکانات آن نیاز به احراز هویت دارید صرافی ها و وبسایت های مرتبط با ارزهای دیجیتال است.
صرافی های ارز دیجیتال نیز طبق قوانین خاص خود و حول قوانین جدید که در حال وضع شدن است به فعالیت خود ادامه میدهند، برخی از صرافی ها پس از ثبت نام اولیه امکان جابجایی و معامله تا مبلغ مشخصی را به کاربر خود میدهند و برخی از خدمات قابل استفاده میباشد ولی برخی از دیگر صرافی ها برای ثبت نام و استفاده از امکانات آن صرافی، کاربران خود را ملزم به انجام احراز هویت یا KYC کرده اند تا طبق چهار چوب قوانین وضع شده عمل کرده باشند.
برای مثال به دلیل تحریم های موجود علیه کشورمان و چندین کشور دیگر، صرافی بایننس یا چندین صرافی دیگر با توجه به این قوانین اقدام به تائید احراز هویت هموطنان داخل کشور نمیکنند، خود این مسئله به نحوی مثال شناسایی موقعیت جغرافیایی است که در بالا به آن اشاره کردیم. برای اطلاعات بیشتر در مورد احراز هویت این صرافی میتوانید از صفحه Binance KYC بازدید نمائید.
مثال دیگر صرافی Kucoin است، در حال حاضر در این صرافی پس از ثبت نام اولیه میتوانید از برخی خدمات استفاده کنید و یا جابجایی ارز دیجیتال تا مبلغ مشخصی قابل انجام است ولی برای استفاده از تمام امکانات شما ملزم به انجام احراز هویت هستید.
موارد استفاده احراز هویت (KYC)
همانطور که در بالا ذکر کردیم، استفاده احراز هویت ابتدا در بانک ها بوده ولی این روزها در اکثر مراکز و موسسات از آن استفاده میشود تا بتوانند با استفاده از اطلاعات احراز هویت، موارد زیر را بررسی کنند.
- سیاست و موارد مربوط به پذیرش مشتری
- روش های شناسایی مشتری و دسته بندی آن نسبت به شاخص ها
- نظارت بر تراکنش ها و معاملاتی که توسط مشتری انجام میشود
- مدیریت ریسک
تمامی موارد بالا باعث جلوگیری از کلاهبرداری و پولشویی خواهد شد و میتوان چهار چوبی برای عملیات های شخص احراز هویت شده تعیین کرد تا در صورت خروج از آن چهار چوب، اقدام به بررسی های بیشتر و جلوگیری از جرم شود.
جمعبندی
احراز هویت یا KYC به منظور جلوگیری از پولشویی و جرم و جنایت های مربوط به موارد مالی توسط بانک ها، شرکت ها، صرافی ها و … ایجاد شد، زمانی که احراز هویت میکنید عامل غیر قانونی به حداقل مقدار خواهد رسید و در صورت وقوع قابل شناسایی میباشد. به دلیل اینکه احراز هویت با مدارک و اطلاعات مهم شخصی شما انجام میشود،همچنین موسسات و شرکت ها با داشتن احراز هویت شما میتوانند امکانات و خدمات بهتری را نسبت به شرایط شما در اختیارتان بگذارند.
پیشنهاد میکنیم از احراز هویت و در اختیار قرار دادن اطلاعات مهم شخصی خود به سایت ها و صرافی های غیر معتبر خودداری کنید تا از هر گونه افشا و سو استفاده از اطلاعات شما جلوگیری شود. امیدواریم با مقاله بالا قدم مثبتی در این مسیر برای شما برداشته باشیم.