قوانین ارزهای دیجیتال در ایران
ارز دیجیتال و قوانین مربوط به آن در هر جای دنیا متفاوت می باشد که باید بررسی شوند تا از حد و مرز کشور ها عبور نکنید. ارزهای رمزنگاری شده و بیت کوین در کشور قانونی نمی باشد ولی جرم هم تلقی نمی شود. از آنجایی که مجازاتی برای خرید و فروش ارز دیجیتال در نظر گرفته نشده است نمی توان آن را جرم دانست. در سال ۲۰۱۸ به دلیل خروج ارز و مسائل پول شویی، ارز دیجیتال توسط دولت ممنوع شد. متعاقبا تمام ارگانهای مالی داخلی همچون بانکها، صرافیها و کارتهای بانکی از ارائه و یا انجام هر گونه معامله و یا فرایندی برای ارز دیجیتال محروم شدند.
با این حال در سال ۲۰۱۹ این قانون به عنوان تحریم تغییر پیدا کرد ولی ارز دیجیتال برای کسب درامد و رسیدن به دلار ایالات آمریکا روش بینظیری است.
از سال ۲۰۱۹ به بعد، دولت داشتن و استخراج ارز دیجیتال را آزاد اعلام کرد ولی منوط به اینکه تحت هیچ شرایطی از ارز دیجیتال به عنوان سیستم پرداخت استفاده نشود. به علاوه، برای نگهداری ارز دیجیتال هم محدودیت هایی اعلام کرد؛ به این گونه که نباید بیشتر از ۱۰،۰۰۰ یورو ارز ذخیره کنند. در سال ۲۰۲۰ (تقریبا اواخر سال) با توجه به بالا رفتن قیمت بیت کوین قوانین کشور سختگیر تر شد و بازار ارز دیجیتال روند نزولی به خود گرفت. در کل، محدودیت و قوانین سخت گیرانه دولت در حال حاضر به خاطر مصرف بالای انرژی می باشد.
چند درصد از جمعیت ایران دارای ارز دیجیتال هستند؟
با توجه به آمار و ارقام اعلام شده، باید گفت که ۲.۵۹ درصد جمعیت کشور یعنی حدود ۲,۲۵۳,۰۹۱ نفر دارای ارز دیجیتال هستند.
استخراج ارز دیجیتال در قوانین ارزهای دیجیتال در ایران
استخراج ارز دیجیتال و اللخصوص بیت کوین در کشور ایران مجاز و قانونی به شمار می آید ولی باید این نکته را در نظر گرفت که نیازمند اخذ مجوز از وزارت صنعت، معدن و تجارت می باشد. استخراج ارز دیجیتال از طریق دستگاه های ماینر اسیک (ASIC) صورت می گیرد که هزینههای بالایی هم دارند. این دستگاههای ماینر وارداتی هستند که پیش تر واردات آن ها ممنوع و غیر قانونی به حساب می آمد و در نتیجه به صورت قاچاق وارد می شد.
از سال ۹۸ به بعد مصوبه ای از طرف دولت به گمرک ها اعلام شد که دستگاههای ماینر را در بخش واردات های بانکی و مالی قرار داد و از آن پس به صورت قانونی وارد کشور می شوند. موردی که در این باره وجود دارد این است که این واردات قانونی و قرار گرفتن در دسته ی گمرکها به معنای ترخیص این کالا ها نیست و صرفا بُعد وارد شدن دارند.
معاون گمرک ایران قید کرد که برای ترخیص دستگاههای ماینر می بایست از وزارت صنعت و معدن مجوز گرفته شود. بنابراین باید توجه داشت که استخراج ارز دیجیتال کاملا به صورت قانونی صورت می گیرد اما منوط به اخذ مجوزهای لازمه می باشد. در غیر این صورت دستگاههای ماینر توسط نیروی انتظامی ضبط میشود و برق کاربر هم توسط سازمان برق قطع خواهد شد.
خرید و فروش ارز دیجیتال
از سال ۹۷ به بعد دیگر خرید و فروش ارز دیجیتال غیر قانونی نبوده است اما به این معنا هم نیست که بدون هیچ گونه محدودیتی قادر به انجام معاملات و یا خرید و فروش هستید. از جمله این محدودیتها دخیل نبودن بانکهای داخلی می باشد. همچنین خرید و فروشها نباید وارد درگاه پرداخت شوند و صرفا خرید و فروش در صرافیهای معتبر باشد. طبق قوانین ارزهای دیجیتال در ایران، در صورتی هم که کلاهبرداری خاصی صورت پذیرد شما می توانید به مراجع قانونی رجوع و شکایت خود را ثبت کنید.
در رابطه با ارز هایی که قصد خرید و فروش و یا استخراج آنها را دارید حتما تحقیقاتی انجام دهید تا با الگوریتم های دستگاههای ماینر خریداری شده مطابقت داشته باشد.
صرافی ها
تمام صرافیها باید از تمامی قوانین ارزهای دیجیتال در ایران پیروی کنند تا معاملات و خرید و فروشهای ارز دیجیتال را انجام دهند. اما نکتهای که وجود دارد نبود نظارت بانک مرکزی و دولت میباشد. بانک مرکزی هیچ گونه نظارت و یا الزاماتی بر روی قیمتهای ارز دیجیتال و بازار آنها ندارد. در ادامه بیشتر با قوانین ارزهای دیجیتال در ایران به شما خواهیم گفت.
زمانی که افراد و سرمایه گذاران به ارز دیجیتال و خرید و فروش آن روی می آورند باید به این نکته توجه کنند که ریسک تمام معاملات آنها با خودشان میباشد. تنها کاری که بانک مرکزی انجام میدهد ارائه مجوز به صرافی های قانونی میباشد و در زمان منقضی شدن مجوز نیز مجدد بانک شرایط را بررسی و در صورت قانونی بودن مجوز را صادر می کند. بنابراین در صورتی که در صرافیها تخطی صورت گیرد ملزم به پرداخت خسارت ها به سرمایه گذاران می باشند.
در بازار ارز دیجیتال بسیار دیده ایم که پولشوییهایی اتفاق می افتد و به همین دلیل قوانین مبارزه با پولشویی و شناسایی مشتریان (KYC) را نیز باید صرافیها رعایت کنند تا مشکلی از این بابت هم نداشته باشند. به این صورت که اگر تراکنشی بین شخص انجام می پذیرد حتما اطلاعات هویتی هر دو طرف احراز شود. اینکه سقف تبادلات ریال به رمز ارز و بلعکس چه مقدار میباشد تماماً به شرایط و قوانین کشور در آن لحظه بستگی دارد.