اندیکاتور RSI، آموزش کامل همراه با ویدیو
اندیکاتور RSI که در دسته اسیلاتورها قرار میگیرد، جزو پرکاربردترین اندیکاتورها در بین معاملهگران است. Relative Streangth Index که به اختصار RSI کفته میشود نشانگر قدرت نسبی بازار و محدوده اشباع خرید و فروش در معاملات است. این اندیکاتور بهطور معمول با دوره تناوت ۱۴ استفاده میشود و همواره در حال نوسان بین دو محدوده ۰ و ۱۰۰ است. اگر چه محدودههای کلیدی آن را ۳۰، ۷۰ و ۵۰ در نظر میگیرند.
چگونه از RSI استفاده کنیم؟
اندیکاتور RSI دارای دو سطح کلیدی ۷۰ و ۳۰ است که عبور نوسانگر از این دو محدوده نشانگر هیجانات و معاملات افراطی در بازار است. زمانی که نوسانگر وارد محدوده بالای ۷۰ میشود، دیگر باید منتظر کاهش فشار خرید و پدیدار شدن فروشندهها در بازار باشیم. همچنین زمانی که نوسانگر وارد محدوده زیر ۳۰ میشود باید منتظر تغییر روند به سمت صعود و ورود خریداران به بازار بود. هرچند این سیگنال به تنهایی معتبر نیست. گاهی ممکن است تنها با یک اصلاح جزئی یا نوسان قیمت در همان محدوده، RSI از منطقه اشباع خارج شود. همواره در کنار اندیکاتور بررسی سطوح عرضه و تقاضا را در دستور کار خود قرار دهید.
محدوه ۵۰ نیز برای تحلیل RSI مهم است. معمولا نوسان قیمت در زیر یا بالای این سطح نشانگر مومنتوم یا قدرت نسبی بازار است. در بازارهای صعودی اغلب RSI در بالای محدوده ۵۰ نوسان میکند، حال اگر در بازار صعودی نوسانگر به زیر محدوده ۵۰ نفوذ کند اولین هشدار ضعف در قدرت خریداران را صادر کرده است. برای درک بهتر این مناطق و مومنتوم به مثال زیر توجه کنید.
رسم خطوط روند برای RSI
یکی از کاربردهای جالب RSI توانایی تحلیل پرایس اکشنی آن است. دقیقا برای این اندیکاتور میتوان خطوط روند و نواحی عرضه و تقاضا رسم کرد. با این نوع تحلیل میتوان به پیشبینی حرکت آینده قیمت پرداخت. گاهی اوقات شکست خطوط روند در RSI بسیار زودتر از نمودار قیمت اتفاق میافتد.
بهعنوان مثال یک خط روند نزولی از کف رسم میکنیم، خط روندی یکسان هم برای قیمت هم برای نمودار RSI، چندی بعد میبینیم نوسانگر زودتر از خط روند خارج میشود اما قیمت با کمی تاخیر همان حرکت را دنبال میکند. این یک سیگنال زودهنگام برای حرکت بعدی بازار است.
واگرایی
واگراییها یکی دیگر از کاربردهای مهم RSI و دیگر نوسانگرها است. درک و کاربرد آن ممکن در ابتدا کمی گیج کننده به نظر برسد اما با کمی تمرین و تکرار به سادگی قابل تشخیص خواهند بود. واگرایی زمانی اتفاق میافتد که حرکت قیمت با حرکت نوسانگر خلاف جهت شود. بهعنوان مثال قیمت در حال زدن کفهای پایینتر اما نوسانگر شروع به ثبت کردن کفهای بالاتر میکند. این حرکت خلاف جهت یکی از مهمترین سیگنالهایی است که نوسانگرها ارائه میدهند.
برای بهتر دیده شدن واگراییها میتوانید شکل نمودار را از حالت کندلی به خطی تغییر دهید. در این حالت با توجه به شباهت نمودار با اسیلاتور، واگراییها بهتر دیده میشوند.
جمعبندی
در این مقاله به معرفی و کاربرد اسیلاتور RSI پرداختیم، این اسیلاتور یکی از مهمترین و پرکاربردترینها در دنیای تحلیل تکنیکال است. هرچند که تسلط بر اصول استفاده از RSI بسیار مهم است، اما هیچ روش تحلیلی وجود ندارد که به تنهایی پاسخگو نیاز معاملهگر باشد. پس ورود به معامله تنها با دیدن یک فاکتور مانند واگرایی، یا دیدن اشباع فروش اسیلاتور امری اشتباه است. باید عوامل بیشتری را در نظر گرفت، همواره ترکیب اندیکاتور با سطوح پرایس اکشنی یکی از بهترین ترکیبها در تحلیل تکنیکال بوده است.