متوسط

Gas Fee چیست؟ بررسی نقش گس فی در شبکه اتریوم

گس فی چیست؟

به طور کلی چیزی به نام تراکنش رایگان در شبکه اتریوم وجود ندارد و برای انجام هر تراکنش نیاز است که هزینه پرداخت کنیم. مفهوم گس فی به هزینه‌هایی اشاره دارد که برای انجام عملیات و تراکنش‌ها به ماینر‌ها پرداخت می‌شود.

پس از ماه سپتامبر سال ۲۰۲۲ که شبکه حالت خود را از اثبات کار به اثبات سهام تغییر داد، کارمزد‌های شبکه به اعتبار سنج‌ها پرداخت می‌شود و هر اعتبار سنج به ازای مقدار ارزی که استیک کرده است پاداش دریافت می‌کند. این پاداش‌ها همان هزینه‌هایی هستند که کاربران برای انجام تراکنش‌های شبکه پرداخت می‌کنند. به طور کلی Gas Fee به هزینه استفاده از شبکه و خدمات آن گفته می‌شود.

در این مقاله با اصطلاحاتی از جمله Gas Limit، Gas Price و Ethereum Validators مواجه خواهید شد به همین دلیل به شرح این موارد می‌پردازیم تا حین مطالعه این مقاله به درک کامل‌تری از این موضوع دست پیدا کنید.

Gas Limit به معنی حداکثر کاری است که کاربر برای اعتبار سنجی یک تراکنش خاص پیش بینی می‌کند، محدودیت گس یا Gas Limit معمولا نظر کاربر را در مورد کار بیشتر مورد نیاز برای انجام تراکنش است. پس به طور کلی Gas Limit مقداری است که کاربر می‌خواهد برای انجام یک تراکنش هزینه کند.

اگر حد گاز خیلی کم باشد معامله امکان دارد انجام نشود و اگر آن را بیش از حد بالا در نظر بگیرید بیش از حد مورد نیاز برای انجام آن تراکنش هزینه کرده است.

مورد بعدی Gas Price است، قیمت گس همان قیمت هر واحد کار انجام شده است، هزینه تراکنش‌ها با ضرب کردن Gas Limit در Gas price به دست می‌آید، البته به یاد داشته باشید که موارد مختلفی در هزینه‌های تراکنش در شبکه تاثیر‌گذار خواهد بود.

گس فی 1

هر چه Gas limit خود را کمتر تنظیم کنید اولویت شما برای انجام تراکنش کمتر خواهد شد و هر چه Gas Limit بالاتر باشد تراکنش شما در زمان کمتری تائید خواهد شد و اولویت بیشتری برای اعتبار‌سنج‌ها خواهید داشت.

Ethereum Validators به معنی اعتبار سنج های اتریوم است، اعتبار سنج‌ها مسئولیت تائید و پردازش تراکنش‌های شبکه اتریوم را دارند و در ازای تائید و پردازش تراکنش‌های شبکه پاداش دریافت می‌کنند که پاداش‌ها همان کارمزد‌هایی هستند که کاربران برای انجام تراکنش پرداخت کرده‌اند.

در عین حال میزان شلوغی شبکه نیز بر کارمزد‌های تراکنش تاثیر‌گذار خواهد بود و هر چه شبکه شلوغ‌تر باشد شما برای انجام تراکنش مبالغ بیشتری به عنوان کارمزد پرداخت خواهید کرد. در ادامه این مقاله به بررسی تمامی جوانب مربوط به گس فی می‌پردازیم پس تا پایان این مقاله چذاب همراه ما باشید.

 

گس فی و ماشین مجازی اتریوم

اتریوم یک شبکه قدرتمند و کاربردی بوده و به نحوی طراحی شده است که ایجاد گزینه‌های بیشتر برای استفاده در بلاکچین و ارز‌های دیجیتال را قابل دستیابی کند، به همین دلیل نام این پلتفرم را Ethereum Virtual Machine یا EVM می‌نامند که به معنی ماشین مجازی اتریوم است، این نام به دلیل امکان ایجاد برنامه‌های مختلف بر روی این شبکه انتخاب شده است.

به طور کلی EVM را می‌توان به عنوان یک کامپیوتر مجازی بزرگ در نظر گرفت، نحوه کار آن همانند یک برنامه بزرگ کاربردی در فضای ابری است که می‌توان برنامه‌های بلاکچینی را در آن ایجاد و اجرا کرد. بسیاری از ارز‌های دیجیتال، برنامه‌های غیر‌متمرکز و توکن‌های مختلف با استفاده از EVM ایجاد شده‌اند و نکته جالب این است که بلاکچین اتریوم نیز بخشی از EVM می‌باشد.

از آنجایی که اتریوم بخشی از EVM است ارز‌های ساخته شده بر بستر این بلاکچین نیاز به گس فی دارند، برای مثال Dai یکی از ارزهای محبوب ساخته شده بر بستر اتریوم است و کاربران برای انجام تراکنش‌ها نیاز دارند که Gwei بپردازند.

 

گس فی اتریوم الان چه مقدار است؟

کارمزد‌های تراکنش‌های اتریوم همواره در نوسان است و همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم میزان شلوغی شبکه در هزینه‌های کارمزد بسیار تاثیر‌گذار خواهد بود، در عین حال لازم به ذکر است که تغییر حالت از اثبات کار به اثبات سهام تغییرات چندانی در میزان گس فی پرداختی ایجاد نکرده است و هدف کلی از این به‌روز‌رسانی تغییر در مبلغ کارمزد‌ها نبوده است.

 

گس فی در NFT

همانطور که در بالا اشاره کردیم گس فی هزینه‌ای است که در ازای انجام عملیات و استفاده از خدمات شبکه اتریوم پرداخت می‌شود و اعتبار سنج‌ها در ازای پردازش و اعتبار سنجی تراکنش‌ها، این مبالغ کارمزد را به عنوان پاداش دریافت میکنند، از آنجایی که ساخت NFT نیازمند انجام تراکنش در شبکه اتریوم است به همین دلیل شامل گس فی می‌شود.

برای ساخت NFT در شبکه اتریوم نیاز است که کارمزد پرداخت کنید و نسبت به نوع و حجم فایل تراکنش شما متغییر خواهد بود، برای کسب اطلاعات کامل در مورد NFT ها و نحوه ساخت آن‌ها پیشنهاد می‌شود از مقاله آموزش NFT بازدید نمائید، پس از مطالعه این مقاله می‌توانید به یک متخصص در حوزه NFT ها تبدیل شوید.

گس فی 2

 

چرا باید گس فی پرداخت کنیم؟

گس فی به عنوان پاداش به اعتبار سنج‌ها پرداخت می‌شود و اعتبار سنج در ازای پردازش و تائید تراکنش‌ها آنرا دریافت می‌کنند، اعتبار سنج‌های اتریوم نقش مهمی در امنیت شبکه دارند.

اگر هزینه‌های گس فی نباشد تا به عنوان پاداش به اعتبار سنج‌ها پرداخت شود، اعتبار سنج‌ها دلایل و انگیزه کافی برای مشارکت در شبکه را نخواهند داشت و امنیت شبکه با مشکل مواجه خواهد شد.

 

نحوه محاسبه گس فی

گس فی با استفاده از ضرب کردن Gas Limit در Gas Price محاسبه می‌شود، برای مثال اگر Gas Limit برابر با ۲۰,۰۰۰ باشد و Gas price برابر با ۲۰۰ Gwei باشد، ۲۰۰ را در ۲۰,۰۰۰ ضرب می‌کنیم که جواب ۴,۰۰۰,۰۰۰ Gwei خواهد بود، این رقم برابر با ۰.۰۰۴ اتریوم است که با محاسبه قیمت اتریوم می‌توانید آنرا به دلار تبدیل کنید تا هزینه تراکنش خود را دلار به دست آورید.

Gwei را می‌توان به عنوان یک فرمت از ارز اتریوم برشمرد، هر ۱ Gwei برابر با ۰.۰۰۰۰۰۰۰۰۱ اتریوم است، Gwei مخفف Giga Wei می‌باشد. همانطور که کوچک‌ترین واحد دلار، سنت و کوچکترین واحد ارز بیت کوین ساتوشی میباشد، Wei به عنوان کوچکترین واحد ارز اتر است. هر Giga wei برابر با ۱,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ Wei می‌باشد.

 

چگونه گس فی اتریوم را کاهش دهیم؟

در بالا به بررسی گس فی و جزئیات مربوط به آن پرداختیم، در این قسمت قصد داریم به روش‌هایی اشاره کنیم که از طریق آن‌ها می‌توانید هزینه یا گس فی کمتری برای تراکنش‌های خود پرداخت کنید.

 

استفاده از راه حل های لایه ۲

Layer 2 Solution یا راه حل‌های لایه ۲ شبکه‌هایی هستند که در بالای بلاکچین اتریوم راه‌اندازی می‌شوند و از این طریق تراکنش‌های سریع‌تر و ارزان‌تری را برای اتریوم ارائه می‌دهند، با استفاده از این راه حل‌ها می‌توانید گس فی کمتری برای تراکنش‌های خود پرداخت کنید، Optimism و Polygon از راه حل‌های محبوب لایه ۲ اتریوم هستند. برای کسب اطلاعات کامل در مورد این مسئله پیشنهاد میشود از مقاله لایه دوم اتریوم بازدید نمائید.

گس فی 3

 

زمان مناسب برای انجام تراکنش ها

گس فی در زمان‌های اوج و شلوغی شبکه بالاتر است، موارد بسیاری از جمله شلوغی صرافی‌های غیر‌متمرکز یا عرضه اولیه یک ارز دیجیتال پر سر و صدا در شبکه اتریوم می‌تواند باعث شلوغی شبکه شود، برای پرداخت گس فی کمتر ساعاتی از روز را انتخاب کنید که شبکه خلوت‌تر است.

 

از Gas Limit کمتر استفاده کنید

اگر سقف Gas Limit را پایین‌تر بیاورید، گس فی کمتری برای تراکنش‌های خود پرداخت خواهید کرد اما ممکن است تراکنش‌های شما بیشتر زمان ببرد.

 

از تخمینگر گس فی یا Gas Estimator استفاده کنید

تخمین‌گر‌های بسیاری وجود دارد که به صورت آنلاین خدمات ارائه می‌دهند، با استفاده از این وبسایت‌ها می‌توانید تخمین بزنید که چه مقدار گس فی برای انجام معامله شما نیاز است، با استفاده از این وبسایت‌ها می‌توانید بدون پرداخت هزینه‌های بیش از حد برای گس فی، معاملات خود را انجام دهید. ethgasstation.info یکی از تخمینگر‌های گس فی برتر است که می‌توانید از آن استفاده کنید.

 

کیف پول مناسب

برخی از کیف پول‌های موجود در بازار به شما اجازه گس فی را تنظیم کنید، با استفاده از این قابلیت، کیف پول شما به طور خودکار گس فی را بر اساس شرایط همان زمان تنظیم کرده و صرفه جویی در گس فی را برای شما به ارمغان می‌آورد، برای اطلاعات کامل در مورد کیف پول‌ها پیشنهاد می‌شود از صفحه آموزش کیف پول وبسایت ما بازدید نمائید.

 

استفاده از DApp ها

برخی از برنامه‌های غیر‌متمرکز تخفیف‌ها و باز پرداخت‌هایی در حوزه گس فی ارائه می‌دهند، برای مثال Balancer به کاربرانی که در این پلتفرم معاملات خود را انجام می‌دهند تا ۹۰ درصد بازپرداخت گس فی ارائه می‌دهد. همچنین در این بین Dapps هایی وجود دارند که تراکنش‌ها را با هم ترکیب می‌کنند تا هزینه کلی Gas را کاهش دهند، از جمله این پروژه‌ها می‌توان به Keeper DAO اشاره کرد.

 

استفاده از صرافی های غیر متمرکز

DEX ها معمولا هزینه‌های تراکنش کمتری نسبت به صرافی‌های متمرکز یا CEX ها ارائه می‌دهند، یکی از دلایل تاثیر‌گذار این است که در صرافی‌‎های غیر متمرکز کاربران مجبور نیستند ارز خود را از کیف پول به صرافی انتقال دهند و با اتصال به صرافی غیر‌متمرکز می‌توانند تراکنش‌ها خود را انجام دهند.

برای کسب اطلاعات کامل در مورد اتریوم و اتفاقات حول آن پیشنهاد می‌شود از صفحه آموزش اتریوم وبسایت ما بازدید نمائید.

 

جمع‌بندی

به طور کلی گس فی یا همان کارمزد‌های تراکنش به عنوان یک انگیزه و پاداش برای اعتبار سنج‌ها است، در اثبات کار ماینر‌ها این کار را انجام می‌دهند اما پس از تغییر حالت از اثبات کار به اثبات سهام این وظیفه بر عهده اعتبار سنج ها می‌باشد، اعتبار سنج‌ها با Stake کردن ارز خود در شبکه در ازای اعتبار سنجی و پردازش تراکنش‌ها به امنیت شبکه کمک می‌کنند و در ازای آن پاداش دریافت می‌کنند.

کارمزد‌های شبکه بر اساس شلوغی شبکه و توانایی اعتبار دهنده‌ها برای تائید تراکنش‌ها در شبکه متغییر است، هر چه تقاضا و ترافیک در شبکه بیشتر باشد میزان گس فی نیز بیشتر خواهد بود و هر چه شلوغی کمتر باشد، کارمزد‌ها برای انجام تراکنش نیز کمتر خواهد شد. در بالا به بررسی گس فی و موارد مربوط به آن پرداختیم تا بتوانیم اطلاعات کاملی در مورد این موضوع در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.

۴.۷/۵ - (۳ امتیاز)

علی کریمی

من عاشق تحقیق و کاوش در این دنیای بی پایان بودم و در مورد همه موضوعات تحقیق میکردم تا اینکه در سال 2019 با دنیای کریپتو آشنا شدم و به شدت به بلاکچین و دنیای ارز های دیجیتال علاقمند شدم. کریپتو هم عین انسان ها برام جذابه چون هر دو غیرقابل پیش بینی و بی انتها هستند، به همین دلیل به دنیای رمز ارزها به اندازه دنیای روانشناسی علاقمندم. باور من اینه زمانی که انسان ها قدرت کلمات رو درک کردند، متوجه شدند که گلوله ها به اندازه کلمات کشنده نیستند.

دیدگاهتان را بنویسید

استفاده از هرگونه کلمات غیراخلاقی و توهین به اشخاص ممنوع است. انتشار دیدگاه غیر مرتبط به مطلب، تبلیغاتی، قراردادن اطلاعات شخصی و لینک‌های نامرتبط غیر مجاز است. انتشار تمامی دیدگاه‌ها نیاز به تایید مسئولین سایت دارد. دیدگاهی که از قوانین تخطی کرده باشد تایید نشده وممکن است حساب کاربر نیز مسدود شود. در صورت بروز هرگونه سو استفاده از حقوق مادی و معنوی سایت ارزیدو حق پیگیری قانونی آن را دارد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا