امنیت بلاکچین چیست؟ ۸ ویژگی مهم ایمن سازی بلاکچین
امنیت بلاکچین با طراحی فوقالعاده آن به طور کلی تامین شده است. بهعنوان پلتفرم فناوری پشت ارزهای رمزنگاریشده، باید انتظار امنیت قابل توجهی از رمزگذاری قدرتمند در شبکههای بلاکچین را داشته باشیم؛ اما داستان امنیت بلاکچین و دادههای بلاکچینی یکی از مهمترین عوامل نفوذ بلاکچین در زندگی آینده بشر خواهد بود. دلیل این مهم نیز حفظ امنیت از اطلاعات مختلف افراد است. در این مقاله تلاش خواهیم کرد تا به جنبههای مختلف امنیت در بلاکچین اشاره و به آنها بپردازیم.
امنیت بلاکچین
امنیت در بلاکچین که فناوری “غیرقابل هک” است، بسیار نقش مهمی را ایفا میکند؛ اما حملات ۵۱ درصدی شرایط را برای هک فراهم میکند. کنترل بیش از نیمی از قدرت محاسباتی یک بلاکچین را هکرها به دست میآورند تا یکپارچگی دفتر کل مشترک را خراب کنند. این حمله خاص، گران و دشوار است. اگر یک طرف تنها ۵۱ درصد از یک استخر استخراج را در اختیار داشته باشد، این امکان وجود دارد که ورود به بلاکچین را جعل کند و امکان هزینههای مضاعف را فراهم کند.
دو نوع اصلی بلاکچین عمومی و خصوصی، سطوح مختلفی از امنیت بلاکچین را ارائه میکند. بلاکچینهای عمومی از رایانههای متصل به اینترنت عمومی برای اعتبارسنجی تراکنشها و دستهبندی آنها در بلوکهایی برای افزودن به دفتر کل استفاده میکنند. از آنجا که هر سازمانی میتواند به بلاکچینهای عمومی بپیوندد، شاید برای شرکتهایی که نگران محرمانه بودن اطلاعات از طریق شبکه هستند، مناسب نباشند.
یکی دیگر از تفاوتهای بلاکچین عمومی و خصوصی، به هویت مشارکت کننده مربوط است. بلاکچینهای عمومی اغلب بر اساس اصل ناشناس بودن طراحی میشوند. یک بلاکچین خصوصی شامل یک شبکه مجاز است که در آن اجماع از طریق فرآیند تائید انتخابی حاصل میشود. جایی که کاربران شناخته شده تراکنشها را تائید میکنند. مزیت این امر برای مشاغل این است که فقط شرکت کنندگان با دسترسی و مجوزهای مناسب دفتر کل معاملات را حفظ میکنند. هنوز چند مشکل در این روش وجود دارد؛ از جمله تهدیدات داخلی. اما بسیاری از آنها را میتوان با یک زیرساخت بسیار امن حل کرد.
در ادامه مقاله برخی از ویژگیهای کلیدی امنیت بلاکچین را آوردهایم:
- هش رمزنگاری: این اجازه میدهد تا هر بلوک در زنجیره به طور منحصر به فرد شناسایی شود و تضمین میکند که دادههای ذخیره شده در بلاکچین ضد دستکاری هستند.
- محرمانه بودن: محرمانه بودن یکی از چهار نگرانی کلیدی امنیت بلاکچین است. این تضمین میکند که دادههای حساس فقط برای اشخاص مجاز قابل دسترسی است.
- یکپارچگی: یکپارچگی تضمین میکند که دادهها به هیچ وجه دستکاری یا تغییر نمیکنند.
- در دسترس بودن: در دسترس بودن تضمین میکند که دادهها در صورت نیاز برای اشخاص مجاز قابل دسترسی است.
- پاسخگویی: پاسخگویی تضمین میکند که همه طرفهای درگیر در یک معامله مسئول اقدامات خود هستند و در صورت لزوم میتوانند، پاسخگو باشند.
- عدم تمرکز: ماهیت غیرمتمرکز شبکه شناسایی و رفع آسیب پذیریهای امنیتی را دشوارتر میکند. علاوه بر این، اگر عوامل مخرب بتوانند کنترل بخش قابل توجهی از شبکه را به دست آورند، مکانیسم اجماع که اعتماد در تراکنشها را تضمین میکند، نیز میتواند مورد سو استفاده قرار گیرد.
- کنترلهای امنیتی: کنترلهای امنیتی برای تکمیل ویژگیهای امنیتی ذاتی بلاکچین و محافظت از بلاکچین مورد نیاز است. این کنترلها شامل انطباق با مقررات، محرمانه بودن دادهها، پاسخ به حادثه یا قابلیتهای انعطافپذیری است.
- نانس: این مدل از کدگذاری در الگوریتمهای اجماع مانند POW که در بلاکچینی مانند بلاکچین بیتکوین وجود دارد. Nonce، یک مقدار تصادفی است و در درجه اول برای اطمینان از منحصربهفرد بودن و امنیت عملیاتهای مختلف مانند رمزگذاری، امضای دیجیتال و توابع هش رمزنگاری استفاده میشود.
برای اطمینان از ایمنی دادهها، درک اصول اولیه امنیت بلاکچین بسیار مهم است. در حالی که تا کنون ثابت شده است که فناوری بلاکچین فوقالعاده ایمن است، برخی از آسیبپذیریها همچنان میتوانند مورد سو استفاده قرار گیرند و توسعهدهندگان سخت در حال کار بر روی پروژههای مختلف امنیت بلاکچین برای رفع این مشکلات هستند. قبل از شروع تمام مسائل در رابطه با امنیت بلاکچین، مفهوم بلاکچین را شفاف توضیح میدهیم:
بلاکچین چیست؟
بلاکچین یک دفتر کل دیجیتال توزیع شده است که دادهها را از هر نوع ذخیره میکند. این یک دفتر کل دیجیتال، غیرمتمرکز، توزیع شده و اغلب عمومی است که شامل رکوردهایی به نام بلوک است که برای ثبت تراکنشها استفاده میشود. هر بلوک حاوی یک هش رمزنگاری از بلوک قبلی، یک مهر زمانی و دادههای تراکنش است. بلاکچینها معمولاً توسط یک شبکه کامپیوتری همتا به همتا (P2P) برای استفاده به عنوان یک دفتر کل توزیع شده عمومی مدیریت میشوند، جایی که گرهها به طور جمعی به پروتکل الگوریتم اجماع برای افزودن و تایید بلوکهای تراکنش جدید پایبند هستند.
فناوری بلاکچین با استفاده از یک شبکه غیرمتمرکز و هش رمزنگاری شده، تاریخچه هر دارایی دیجیتال را غیرقابل تغییر و شفاف میکند. این فناوری در حال حاضر با استفاده بسیار برای بلاکچین، پتانسیل ارائه طیف بسیار گستردهای از برنامههای کاربردی را ارائه میدهد. در یک شبکه تجاری سیستمهای بلاکچین سطح بالایی از امنیت و اعتمادی را که تراکنشهای دیجیتال مدرن نیاز دارند، فراهم میکنند.
حریم خصوصی و بلاکچین
فناوری بلاکچین پتانسیل افزایش حریم خصوصی کاربر، حفاظت از دادهها و مالکیت داده را دارد. با این وجود، چندین جنبه کلیدی از حریم خصوصی در بلاکچین وجود دارد که باید در نظر گرفته شود. در ادامه به این جنبهها میپردازیم:
کلیدهای عمومی و خصوصی: یکی از جنبههای کلیدی حریم خصوصی در بلاکچین، استفاده از کلیدهای خصوصی و عمومی است. سیستمهای بلاکچین از رمزنگاری نامتقارن برای ایمنسازی تراکنشهای بین کاربران استفاده میکنند.
در این سیستمها هر کاربر یک کلید عمومی و خصوصی دارد. این کلیدها رشتههای تصادفی اعداد هستند و از نظر رمزنگاری مرتبط هستند. از نظر ریاضی غیرممکن است که کاربر بتواند کلید خصوصی کاربر دیگر را از کلید عمومی خود حدس بزند. این باعث افزایش امنیت میشود و از کاربران در برابر هکرها محافظت میکند.
قوانین حفظ حریم خصوصی دادهها: سازمانهایی که اطلاعات شخصی را جمعآوری، استفاده یا افشا میکنند، مشمول انواع تعهدات مربوط به انطباق هستند، که تطبیق آنها با برخی اصول بلاکچین ممکن است دشوار باشد. در زمینه بلاکچین خصوصی، مدیریت حقوق فردی بر روی اطلاعات شخصی امکانپذیر است، زیرا نهادهای تعیین شده و پاسخگویی وجود دارند که تعداد ذینفعان دسترسی به بلاکچین را کنترل میکنند. در چنین شرایطی، ذینفعان ممکن است نیاز به رعایت مقررات حفظ حریم خصوصی به عنوان ابزاری برای دسترسی به بلاکچین خصوصی و برنامههای مرتبط با آن داشته باشند.
چالشهای پیش رو: فناوری بلاکچین نمونهای عالی از عدم ارتباط امنیت و حریم خصوصی است. در حالی که امکان طراحی یک تراکنش تغییرناپذیر و مقاوم در برابر دستکاری وجود دارد، این تراکنش در تمام گرههای شبکه قابل مشاهده است. حتی با وجود اینکه فناوریهای تقویتکننده حریم خصوصی به کار گرفته شدهاند، آنها همچنان ابرداده تولید میکنند. تجزیه و تحلیل آماری “برخی” اطلاعات را آشکار میکند، حتی اگر خود دادهها رمزگذاری شده باشند، و تشخیص الگو را ممکن میکند.
آیا بلاکچین قابل هک است؟
هک بلاکچین ممکن است، اما در شبکههای بزرگی مانند بیت کوین یا اتریوم بعید به نظر برسد. وقتی که یک تراکنش در یک بلوک مهر و موم شد و به بلاکچین اضافه شد، تغییر آن تقریبا غیرممکن است. با این وجود، فناوری بلاکچین کاملا در برابر هک مصون نیست و کاربران همچنان باید محتاط باشند، به خصوص در هنگام معامله در صرافیها. با وجود این خطرات، امنیت بلاکچین یکی از مهمترین ویژگیهای آن است و تا کنون به طور باورنکردنی بلاکچین ایمن بوده است.
فناوری بلاکچین به دلیل ماهیت غیرمتمرکز و الگوریتم رمزنگاری آن بسیار ایمن در نظر گرفته میشود که آن را در برابر حملات مصون میکند. در حالی که از نظر فنی امکان هک بلاکچین یک ارز دیجیتال وجود دارد، در شبکههای بزرگی مانند بیت کوین یا اتریوم بسیار بعید است. اگر هکری بخواهد یک بلاکچین را خراب کند، بیشتر روی پروژههای آلت کوین کوچکتر تمرکز میکند.
با این وجود، شاید هکرهای ماهر از آسیبپذیریهایی که در کد بلاکچین پیدا میکنند، سو استفاده کنند که میتواند منجر به ضرر میلیونها دلاری شود. با این حال، راههایی وجود دارد که فناوری بلاکچین را میتوان هک کرد، در ادامه به راههای هک بلاکچین نگاهی میاندازیم:
حملات ۵۱ درصدی: یک مهاجم یا گروهی از مهاجمان میتوانند با کنترل اکثریت قدرت محاسباتی بلاکچین، به نام هشریت، بلاکچین را تصاحب کنند. اگر آنها بیش از ۵۰ درصد از هش ریت را در اختیار داشته باشند، میتوانند یک بلاکچین تغییر یافته را معرفی کنند که به آن حمله ۵۱ درصدی میگویند.
فرآیندهای مجاور بلاکچین: تراکنشهای بلاکچین را میتوان دستکاری کرد و داراییهای بلاکچین را میتوان دزدید. اینها تفسیری در مورد خود بلاکچین نیستند، بلکه واقعیت محیطی هستند که مردم در آن تجارت میکنند و داراییهای بلاکچین را دارند.
آسیبپذیریها در کد بلاکچین: هکرهای ماهر ممکن است از آسیبپذیریهایی که در کد بلاکچین پیدا میکنند، سو استفاده کنند. اگر توسعه دهندگان به موقع متوجه این نقصها نشوند، میتواند به ضرر میلیونها دلاری منجر شود.
مقایسه سیستمهای حریم خصوصی بلاکچین
بلاکچین عمومی: بلاکچینهای عمومی غیرمتمرکز هستند و به هر گرهای اجازه دسترسی به تراکنشها، رویدادها و اقدامات کاربران را میدهند. تراکنشهای فهرست شده در یک بلاکچین عمومی برای عموم آزاد است و از کاوشگرهای بلاک میتوان برای ردیابی تراکنشهای مالی کاربران استفاده کرد. بلاکچینهای عمومی به دلیل استخراج (قانون ۵۱٪) ایمن هستند، ماهیت ناشناس دارند و برای همه باز هستند.
با این حال، بلاکچینهای عمومی نسبت به بلاکچینهای خصوصی زمان اعتبار طولانیتری برای دادههای جدید دارند و در برابر کلاهبرداری و بازیگران بد آسیبپذیرتر هستند. بلاکچینهای عمومی به دلیل ماهیت ناشناس میتوانند افراد مخرب را برای استفاده از این پلتفرم برای فعالیتهای غیرقانونی جذب کنند
بلاکچین خصوصی: بلاکچینهای خصوصی دسترسی محدودی دارند و گرهها باید به طور خاص برای مشاهده و مشارکت در یک شبکه انتخاب شوند. تراکنشهای فهرست شده در یک بلاکچین خصوصی خصوصی هستند و لایه بیشتری از حریم خصوصی را تضمین میکنند. بلاکچینهای خصوصی متمرکزتر هستند و بر نگرانیهای حفظ حریم خصوصی تمرکز میکنند. بلاکچینهای خصوصی توسط یک مدیر شبکه مدیریت میشوند و شرکت کنندگان برای پیوستن به شبکه نیاز به رضایت دارند.
در این نوع بلاکچین، تنها نهادهای شرکت کننده در تراکنش از تراکنش انجام شده آگاهی دارند، در حالی که دیگران قادر به دسترسی به آن نخواهند بود. بلاکچینهای خصوصی حریم خصوصی بیشتری را به کاربران اعطا میکنند و آنها را واقع بینانهترین راه برای پذیرش فناوری بلاکچین در تجارت برای حفظ سطح بالایی از حریم خصوصی در نظر میگیرند.
فن آوریهای افزایش دهنده حریم خصوصی: فناوری بلاکچین پتانسیل افزایش حریم خصوصی را از طریق استفاده از فناوریهای افزایش دهنده حریم خصوصی دارد. یکی از این فناوریها zkSNARKs است که توسط zCash و Ethereum پیادهسازی میشوند. حتی با وجود اینکه فناوریهای تقویتکننده حریم خصوصی به کار گرفته شدهاند، آنها همچنان ابرداده تولید میکنند. تجزیه و تحلیل آماری برخی اطلاعات را آشکار میکند، حتی اگر خود دادهها رمزگذاری شده باشند و تشخیص الگو را ممکن میکند.
انطباق با قوانین حفظ حریم خصوصی دادهها: سازمانهایی که اطلاعات شخصی را جمع آوری، استفاده یا افشا میکنند، مشمول انواع تعهدات انطباق هستند، که تطبیق آنها با اصول بلاکچین خاص ممکن است دشوار باشد. در زمینه بلاکچین خصوصی، مدیریت حقوق فردی بر روی اطلاعات شخصی امکانپذیر است، زیرا نهادهای تعیین شده و پاسخگویی وجود دارند که تعداد ذینفعان دسترسی به بلاکچین را کنترل میکنند.
با مطالعه بخش Comparison of blockchain privacy systems در ویکیپدیا متوجه میشوید که بلاکچینهای عمومی و خصوصی دارای سیستمهای حریم خصوصی متفاوتی هستند. بلاکچینهای عمومی برای عموم باز است و تراکنشها برای همه باز است، در حالی که بلاکچینهای خصوصی دسترسی محدود دارند و تراکنشها خصوصی هستند. فناوریهای تقویتکننده حریم خصوصی میتوانند حریم خصوصی را در فناوری بلاکچین افزایش دهند، اما همچنان ابرداده تولید میکنند. رعایت قوانین حفظ حریم خصوصی دادهها برای سازمانهایی که از فناوری بلاکچین استفاده میکنند، نیز مهم است.
چه ویژگیهایی فناوری بلاکچین را ایمن میکند؟
برای اطمینان از امنیت بلاکچین، ایجاد امنیت در راه حل از پایه، از طریق احراز هویت قوی و نگهداری کلید رمزنگاری مهم است. علاوه بر این، توسعهدهندگان باید به چهار نگرانی کلیدی امنیتی برای بلاکچین، که محرمانگی، یکپارچگی، در دسترس بودن و مسئولیت پذیری هستند، رسیدگی کنند. این ویژگیها، فناوری بلاکچین را برای کاربردهای مختلف، از جمله تراکنشهای ارز دیجیتال، ثبت زمین و بسیاری موارد دیگر بسیار ایمن و جذاب میسازد.
در نهایت، کاربران باید اقدامات احتیاطی مناسب را برای اطمینان از ایمنی و ایمن نگهداشتن دادهها در بلاکچین انجام دهند، مانند اجرای احراز هویت دو مرحلهای، اجازه دادن به فرستندهها و گیرندگان قابل اعتماد و استفاده از مدیریت دسترسی کلید خصوصی قوی. با استفاده از این ویژگیها، فناوری بلاکچین میتواند سطح بالایی از امنیت را برای مدیریت دادهها و تراکنشها فراهم کند.
البته، همیشه به یاد داشته باشید که هیچ سیستمی کاملا ایمن نیست و آسیبپذیریها همچنان میتوانند وجود داشته باشند. توسعه دهندگان به سختی بر روی پروژههای مختلف امنیتی بلاکچین برای رفع این مشکلات کار میکنند و کاربران میتوانند اقدامات احتیاطی مناسب را برای اطمینان از ایمنی و ایمن نگه داشتن دادهها انجام دهند. فناوری بلاکچین به دلیل ویژگیهای کلیدی که دارد، از امنیت بالایی برخوردار است که در ادامه به آنها میپردازیم:
- تغییرناپذیری: هنگامی که بلوکهای داده به پایگاه داده بلاکچین اضافه میشوند، غیر قابل تغییر هستند، به این معنی که نمیتوان آنها را تغییر داد یا حذف کرد.
- عدم تمرکز: فناوری بلاکچین غیرمتمرکز است، به این معنی که توسط یک نهاد یا سازمان کنترل نمیشود. در عوض، توسط یک شبکه همتا به همتا از گرهها مدیریت میشود که در مجموع به یک پروتکل الگوریتم اجماع برای افزودن و تایید بلوکهای تراکنش جدید پایبند هستند.
- رمزنگاری: فناوری بلاکچین از الگوریتمهای رمزنگاری برای ایمن سازی دادهها و تراکنشها استفاده میکند و دستکاری دادهها را برای هکرها دشوار میکند.
- دفتر کل توزیع شده: فناوری بلاکچین از دفتر کل توزیع شده برای ذخیره دادهها در چندین دستگاه بدون هیچ نقطه مرکزی استفاده میکند و حمله هکرها به یک نقطه شکست را دشوار میکند.
- اجماع: فناوری بلاکچین از مکانیسمهای اجماع برای تایید تراکنشها و محافظت در برابر تراکنشهای تقلبی استفاده میکند.
- امنیت بلاکچین پیشرفته: بلاکچین از روشهای رمزنگاری و هش استفاده میکند تا یک محیط ۱۰۰٪ امن را برای کاربران خود فراهم کند. این امر دسترسی عوامل مخرب یا دستکاری دادهها را دشوار میکند.
- تراکنشهای سریعتر: فناوری بلاکچین، تراکنشهای سریعتری را امکانپذیر میکند، که خطر تقلب و هک را کاهش میدهد.
بلاکچین و حفاظت از حریم خصوصی
فناوری بلاکچین پتانسیل افزایش حریم خصوصی کاربر، حفاظت از دادهها و مالکیت داده را دارد. فناوری بلاکچین پتانسیل افزایش حریم خصوصی کاربر، حفاظت از دادهها و مالکیت داده را دارد. یکی از جنبههای کلیدی حریم خصوصی در بلاکچین، استفاده از کلیدهای خصوصی و عمومی است. سیستمهای بلاکچین از رمزنگاری نامتقارن برای ایمن سازی تراکنشهای بین کاربران استفاده میکنند. در این سیستمها هر کاربر یک کلید عمومی و خصوصی دارد.
این کلیدها رشتههای تصادفی اعداد هستند و از نظر رمزنگاری مرتبط هستند. از نظر ریاضی غیرممکن است که کاربر بتواند کلید خصوصی کاربر دیگر را از کلید عمومی خود حدس بزند. این باعث افزایش امنیت میشود و از کاربران در برابر هکرها محافظت میکند. فناوری بلاکچین پتانسیل افزایش حریم خصوصی را از طریق استفاده از فناوریهای افزایش دهنده حریم خصوصی دارد. یکی از این فناوریها zkSNARKs است که توسط zCash و Ethereum پیادهسازی میشوند.
با وجود اینکه فناوریهای تقویتکننده حریم خصوصی به کار گرفته شدهاند، آنها همچنان ابرداده تولید میکنند. تجزیه و تحلیل آماری بعضی اطلاعات را آشکار میکند، حتی اگر خود دادهها رمزگذاری شده باشند و این تشخیص الگو را ممکن میکند. سازمانهایی که اطلاعات شخصی را جمع آوری، استفاده یا افشا میکنند، مشمول انواع تعهدات انطباق هستند، که تطبیق آنها با اصول بلاکچین خاص شاید دشوار باشد. بسیاری از برنامههای فعلی فناوری بلاکچین از منظر رعایت حریم خصوصی، حداقل مبهم به نظر میرسند.
پردازش دادههای شخصی در یک بلاکچین ممکن است مشمول قوانین حفاظت از دادهها مانند مقررات حفاظت از دادههای عمومی اتحادیه اروپا (GDPR) باشد. ویژگیهای فناوری بلاکچین و انتخابهای طراحی میتواند به کاهش یا رفع نگرانیهای مربوط به حریم خصوصی، مانند استفاده از رمزگذاری و تأیید صحت دادهها کمک کند.
چگونه بلاکچین را ایمن کنیم؟
ایمنسازی بلاکچین برای اطمینان از ایمنی دادهها و تراکنشها بسیار مهم است. در اینجا چند راه برای ایمنسازی بلاکچین آوردهایم:
- امنیت بلاکچین را از ابتدا خودتان ایجاد کنید: اطمینان حاصل کنید که از همان ابتدا امنیت را در فناوری بلاکچین خود از طریق احراز هویت قوی و کلید رمزنگاری ایجاد کردهاید.
- چهار نگرانی کلیدی امنیتی را برطرف کنید: هنگام انتخاب یا حتی طراحی یک راه حل امنیتی برای بلاکچین، چهار نگرانی امنیتی اصلی وجود دارد که در نظر گرفته میشود. اگر یک راه حل امنیتی به تمام این چهار گوشه پاسخ دهد، گفته میشود که برای بلاکچین عالی است. چهار نگرانی کلیدی امنیتی برای بلاکچین عبارتند از: رازداری، یکپارچگی، در دسترس بودن و پاسخگویی.
- اطمینان از هویت و احراز هویت قوی: اطمینان از هویت و احراز هویت قوی یکی از راههای ایمنسازی بلاکچین است. این را میتوان با استفاده از یک راه حل مبتنی بر سخت افزار برای ذخیره کلیدها و جلوگیری از مشکلات انجام داد.
- به طور فعال امنیت بلاکچین را تقویت کنید: به جای تکیه بر ماهیت ارائه بلاکچین برای اطمینان از ایمن بودن دادههایی که به این روش ذخیره میکنید، میتوانید اقدامات پیشگیرانهای برای تقویت امنیت انجام دهید. برای مثال، میتوانید از کنترلهای امنیتی برای تکمیل ویژگیهای امنیتی ذاتی بلاکچین و محافظت از بلاکچین استفاده کنید.
- اصول امنیت بلاکچین را بشناسید: برای اطمینان از ایمنی دادههای خود، درک اصول اولیه امنیت بلاکچین بسیار مهم است. فناوری بلاکچین هنوز در مراحل اولیه توسعه خود است و نویدهای زیادی دارد. امنیت بلاکچین یکی از مهم ترین ویژگیهای آن است و تا کنون امنیت فوق العاده ای را ثابت کرده است.
با وجود این، برخی از آسیبپذیریها همچنان میتوانند مورد سو استفاده قرار گیرند و توسعهدهندگان سخت در حال کار بر روی پروژههای مختلف امنیت بلاکچین، برای رفع این مشکلات هستند. با دنبال کردن این مراحل، کاربران میتوانند اقدامات احتیاطی مناسب را برای اطمینان از ایمن نگه داشتن دادهها در بلاکچین انجام دهند.
افسانههای نادرست اما رایج در مورد امنیت بلاکچین
با درک و حذف این افسانههای رایج در مورد امنیت بلاکچین، کاربران میتوانند نقاط قوت و محدودیتهای فناوری بلاکچین را بهتر درک کنند و از آن به طور موثرتری استفاده کنند. چندین افسانه رایج در مورد امنیت بلاکچین وجود دارد که نادرست هستند، از جمله:
- بلاکچین ذاتا امنترین است: در حالی که فناوری بلاکچین به دلیل امنیت شناخته شده است، یک راه حل رمزگذاری جادویی برای دادهها نیست.
- بلاکچین تغییرناپذیر و ضد دستکاری است: در حالی که بلاکچین به دلیل تغییرناپذیری شناخته شده است، اما کاملا ضد دستکاری نیست.
همه دادههایی که روی بلاکچین گذاشته میشوند، عمومی هستند: همه دادههایی که روی بلاکچین قرار میگیرند، عمومی نیستند و راههایی برای خصوصی نگهداشتن دادهها وجود دارد. - برای استفاده از بلاکچین به یک متخصص نیاز دارید: در حالی که فناوری بلاکچین پیچیده است، کاربر پسندتر میشود و ابزارهایی برای کمک به کاربران برای هدایت آن وجود دارد.
- بلاکچین فقط برای ارزهای دیجیتال مفید است: در حالی که فناوری بلاکچین اغلب با ارزهای رمزنگاری شده مرتبط است، کاربردهای بالقوه دیگری نیز دارد، از جمله مدیریت زنجیره تامین، سیستمهای رای گیری و موارد دیگر.
- بلاکچین پرهزینه و ناکارآمد است: در حالی که فناوری بلاکچین میتواند پرهزینه و ناکارآمد باشد، راههایی برای کاهش این مشکلات وجود دارد، مانند استفاده از یک بلاکچین خصوصی یا یک بلاکچین ترکیبی.
- بلاکچین جایگزینی برای فناوریهای سنتی مدیریت داده است: بلاکچین جایگزینی برای فناوریهای سنتی مدیریت داده نیست، بلکه منبع داده دیگری برای ادغام است.
آیا استفاده از بلاکچین، امنیت بلاکچین را به خطر میاندازد؟
این مسائل آسیبپذیری فناوری بلاکچین در برابر حملات سایبری و اهمیت آگاه ماندن و مطابقت با قوانین حفظ حریم خصوصی دادهها را برجسته میکند. بلاکچینها یک رکورد در مقیاس بزرگ از تراکنشها و دادههای اضافی پیچیده شده در چندین لایه امنیت داده را مدیریت میکنند. در نتیجه، این سیستمها به طور کلی ایمن در نظر گرفته میشوند.
بلاکچین یک دفتر دیجیتال از تراکنشها است که توسط شبکه توزیعشده رایانهای مدیریت و بهروزرسانی میشود. خواندن دفتر کل و افزودن دادههای اضافی به زنجیره تراکنشها آسان است. اگرچه هر تراکنش جدید قبل از اضافه شدن به بلاکچین باید چندین مانع امنیتی را برطرف کند. هیچکس نمیتواند دادههای موجود را تغییر یا حذف کند. هرگونه تلاش برای دستکاری در دفتر کل به راحتی به هکر احتمالی بازمیگردد که معمولاً دسترسی به شبکه را از دست میدهد.
نمونههایی از شکست حریم خصوصی در فناوری بلاکچین
برخی از نمونههای خاص از شکستهای حریم خصوصی در فناوری بلاکچین شامل هک Mt. Gox، نشت حریم خصوصی، طراحی بلاکچین و انطباق با GDPR است. این مسائل آسیبپذیری فناوری بلاکچین در برابر حملات سایبری و اهمیت آگاه ماندن و مطابقت با قوانین حفظ حریم خصوصی دادهها را برجسته نشان میدهد.
Mt. Gox: در فوریه ۲۰۱۴، هکرها به صرافی Mt. Gox نفوذ کردند و ۴۵۰ میلیون دلار بیت کوین را سرقت کردند. این هک یکی از بزرگترین سرقتهای ارزهای دیجیتال در تاریخ محسوب میشود و آسیبپذیری فناوری بلاکچین در برابر حملات سایبری را برجسته میکند.
نشت حریم خصوصی: فناوری بلاکچین در برابر نشت حریم خصوصی در تراکنشها آسیبپذیر است. حتی با وجود اینکه فناوریهای تقویتکننده حریم خصوصی به کار گرفته شدهاند، آنها همچنان ابرداده تولید میکنند. تجزیه و تحلیل آماری “برخی” اطلاعات را آشکار میکند، حتی اگر خود دادهها رمزگذاری شده باشند، که تشخیص الگو را ممکن میکند. این آسیبپذیری میتواند بازیگران بد را برای تسهیل رفتارهای غیرقانونی مانند پولشویی و تجارت غیرقانونی توانمند کند.
طراحی بلاکچین: فناوری بلاکچین به دلیل طراحی خود دارای برخی مشکلات اساسی در حفظ حریم خصوصی است. جنبه توزیعشده یک بلاکچین به این معنی است که هر گره کاملی که تراکنشها را پردازش میکند و بلاکچین را میسازد، لزوماً به خود دادههای تراکنش بلاکچین دسترسی دارد. در ارزهای رمزنگاری شده مانند بیت کوین، این یعنی که بلاکچین به صورت عمومی در دسترس است و هر تراکنش را میتوان به اولین بلوک پیدایش ردیابی کرد. این فقدان حریم خصوصی میتواند بازیگران بد را برای تسهیل رفتارهای غیرقانونی مانند پولشویی و تجارت غیرقانونی توانمند کند.
مطابقت با GDPR: فناوری بلاکچین مزایای منحصر به فردی را ارائه میکند که این فناوری را برای عصر دیجیتال جذاب میکند. با این وجود مسائل مربوط به حفظ حریم خصوصی در بلاکچین ممکن است به وجود بیاید و آزمایشهای زیادی در زمینه حفظ حریم خصوصی در حال انجام است تا موقعیتهایی را که فناوری بلاکچین بیشترین ارزش را میافزاید، پیدا کند. سازمانهایی که از فناوری بلاکچین برای جمعآوری، استفاده یا افشای اطلاعات شخصی استفاده میکنند، باید مراقب باشند که از الزامات قوانین حفظ حریم خصوصی دادهها، مانند مقررات حفاظت از دادههای عمومی اتحادیه اروپا (GDPR) مطلع و مطابقت داشته باشند.
اهمیت حفظ امنیت بلاکچین
با حفظ امنیت بلاکچین، کاربران میتوانند از مزایای فناوری بلاکچین بهره ببرند و در عین حال خطر نقض امنیت و سایر مسائل را کاهش دهند. درک اصول اولیه امنیت بلاکچین و انجام اقدامات احتیاطی مناسب برای اطمینان از ایمن نگه داشتن دادهها بسیار مهم است. حفظ امنیت بلاکچین به چند دلیل حیاتی است، از جمله:
- تراکنشهای امن: فناوری بلاکچین میتواند تراکنشهای امن را تضمین کند و خطر تقلب و دسترسی غیرمجاز را کاهش دهد.
- هزینههای انطباق کمتر: با استفاده از فناوری بلاکچین، هزینههای انطباق را میتوان کاهش داد؛ زیرا بلاکچین میتواند سابقهای امن و بدون دستکاری از تراکنشها را فراهم کند.
- پردازش سریع انتقال داده: فناوری بلاکچین میتواند پردازش انتقال داده را سرعت بخشد و آن را سریعتر و کارآمدتر کند.
- مدیریت قرارداد: فناوری بلاکچین میتواند به مدیریت قرارداد کمک کند و مدیریت و پیگیری قراردادها را آسانتر کند.
- ممیزی محصول: فناوری بلاکچین را میتوان برای ممیزی منشا یک محصول استفاده کرد و اطمینان حاصل کرد که آن محصول معتبر است و دستکاری نشده است.
- کنترل غیرمتمرکز: بلاکچین امکان کنترل غیرمتمرکز را فراهم میکند، به این معنی که هیچ مرجع مرکزی وجود ندارد که بتوان آن را هک کرد یا از بین برد.
- دفتر کل ضد دستکاری و توزیع شده: فناوری بلاکچین اغلب به دلیل ویژگیهای دفتر کل ضد دستکاری و توزیع شده آن مورد ستایش قرار میگیرد که دستکاری دادهها را برای عوامل مخرب دشوار میکند.
- افزایش اعتماد، امنیت و شفافیت: مزایای بلاکچین میتواند به افزایش اعتماد، امنیت و شفافیت در مدیریت دادهها کمک کند و اعتماد به عدم دستکاری دادهها را آسانتر کند.
تفاوت بین امنیت در بلاکچین عمومی و خصوصی
سیستمهای دفتر کل مبتنی بر بلاکچین را میتوان در یک شبکه خصوصی کاملاً کنترل شده نگه داشت. به لطف چندین لایه از ویژگیهای امنیت داده، آنها میتوانند در اینترنت باز نیز اجرا شوند. بسیاری از بلاکچینها و ارزهای دیجیتالی که هر روز در مورد آنها میشنوید، عمومی هستند؛ اما بسیاری از شرکتهای فناوری خوشحال هستند که اگر شما به آن نیاز دارید، شبکههای بلاکچین خصوصی را راهاندازی کنند. هر کسی میتواند به یک شبکه بلاکچین عمومی بپیوندد.
توانایی اجرای گرههای داده، اعتبارسنجی پردازش، ذخیره نسخههای کل دفتر کل و اجرای سایر بخشها در شبکه بلاکچین محدود نیست و این نوع سیستم یک شبکه واقعاً غیرمتمرکز است. یک بلاکچین خصوصی ایدهآل، از راه دور و غیرمتمرکز مدیریت میشود و دسترسی به گرهها را با کمک رمزهای عبور، احراز هویت دو مرحلهای و سایر ابزارهای مدیریت کاربر قفل میکند. اگر بلاکچین به طور کامل در زیرساخت شبکه خصوصی یک شرکت یا سازمان اجرا شود، با تکیه بر فایروالها و مراکز داده ایمن برای نگه داشتن تک تک دادههای بلاکچین تحت کنترل شدید خواهد بود.
این یک شمشیر دو لبه است. امنیت در بلاکچین عمومی به ایده ایمنی در اعداد متکی است و یک شبکه خصوصی این ایده را در ازای قدرت مرکزی کنار میگذارد. اگر بلاکچین مورد نظر برای پر کردن یک عملکرد اختصاصی طراحی شده باشد که هیچکس خارج از آن سازمان هرگز نباید به آن دسترسی داشته باشد یا روی آن کنترل داشته باشد، منطقی است. با این وجود، در بیشتر موارد استفاده یک رویکرد غیرمتمرکز امنتر است.
امنیت بلاکچین و اینترنت اشیا
دفتر کل بلاکچین میتواند از هر جریانی از تراکنشها، دادههای اندازهگیری شده، اطلاعات شخصی یا اسرار تجاری محافظت کند. البته بلاکچینهای مورد استفاده برای هر یک از این جریانهای داده بسیار متفاوت است. یک برنامه تلفن همراه میتواند، پرداختها را مثل یک کارت اعتباری معمولی با استفاده از یک بلاکچین عمومی متمرکز بر دادههای مالی مدیریت کند.
یک دستگاه اینترنت اشیا (IoT) میتواند دادهها را به صورت محلی جمعآوری کند، آنها را در یک بسته کوچکتر از دادهها که برای تجزیه و تحلیل عمیقتر در یک مرکز داده آماده است؛ از قبل پردازش کند و سپس از یک بلاکچین قرارداد هوشمند اتریوم برای ارسال آن بسته استفاده کند.
امنیت بلاکچین و دادهها
طی سالهای آینده، دادههای شخصی مثل سوابق تامین اجتماعی، گواهینامههای رانندگی، سوابق شغلی را میتوان توسط نوعی شبکه بلاکچین مدیریت کرد. تعیین عمومی یا خصوصی بودن این شبکه و اینکه آیا راه حل دادههای شخصی خصوصی تحت کنترل دولت است یا خیر، بر عهده رایدهندگان و مقامات خواهد بود.
امنیت مراقبتهای بهداشتی نیز به همین بحث مربوط است و باید دید که ما چقدر راحت سوابق پزشکی را در یک شبکه دیجیتال با دسترسی جهانی در دسترس عموم قرار میدهیم. حتی اگر خود دادهها به طور ایمن در لایههای معمول پروتکلهای امنیتی جای گرفته باشند. اینها تنها چند نمونه از کاربردهای امنیت داده و امنیت سایبری برای سیستمهای بلاکچین هستند.
دیگران به عنوان مخترعان و کارآفرینان استعدادهای خود را به سمت فضای بلاکچین معطوف خواهند کرد. ما تازه شروع به بررسی این موضوع کردهایم که این دفتر کل دادههای تغییرناپذیر چه کاری میتوانند انجام دهند.
نقش ارزهای دیجیتال در امنیت بلاکچین
ارزهای دیجیتال نقش مهمی در امنیت بلاکچین دارند. در ادامه این مقاله به راههای مختلفی که ارزهای دیجیتال به امنیت بلاکچین کمک میکنند، اشاره میکنیم:
- پلتفرم امن: فناوری بلاکچین یک پلتفرم امن برای ارزهای دیجیتال فراهم میکند و دسترسی هکرها را دشوار میسازد.
- راستیآزمایی و قابلیت ردیابی: ارزهای دیجیتال تایید و ردیابی تراکنشهای چند مرحلهای را آسان میکنند و تضمین میکنند که تراکنشها ایمن و بدون دستکاری هستند.
- رمزنگاری: ارزهای دیجیتال از رمزنگاری برای ایمن سازی تراکنشها استفاده میکنند و دسترسی عوامل مخرب یا دستکاری دادهها را دشوار میکند.
- عدم تمرکز: ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز هستند، به این معنی که هیچ مرجع مرکزی وجود ندارد که بتوان آن را هک کرد یا حذف کرد.
- امنیت پیشرفته: ارزهای دیجیتال به دلیل فرآیند پیچیده پشتیبان برای تراکنشها، امنیت بیشتری را فراهم میکنند و دسترسی هکرها را دشوار میکند.
کلام آخر
بر اساس دادههای سایت ویکیپدیا با موضوع Privacy and blockchain، امنیت بلاکچین را با استفاده از چند روش میتوان تامین کرد. از همان ابتدا، از طریق احراز هویت قوی و نگهداری کلید رمزنگاری برای اطمینان از اینکه فقط کاربران مجاز میتوانند به بلاکچین دسترسی داشته باشند، احراز هویت دو مرحلهای را اجرا کنید. برای جلوگیری از دسترسی غیرمجاز به بلاکچین، فرستندگان و گیرندگان مورد اعتماد را فهرست کنید. از مدیریت دسترسی کلید خصوصی قوی برای محافظت از کلیدهای خصوصی استفاده شده برای دسترسی به بلاکچین استفاده کنید.
به روز رسانیها و افزونههای امنیتی را نصب کنید تا فناوری بلاکچین را به روز نگه دارید و در برابر آسیب پذیریهای شناخته شده محافظت کنید. با آموزش دیدن در مورد نحوه شناسایی و اجتناب از حملات فیشینگ، آنها را کاهش دهید. نوع بلاکچین مورد استفاده را در نظر بگیرید؛ زیرا شبکههای بزرگتر در برابر تلاش برای دستکاری ایمنتر و مقاومتر هستند.
با پیروی از این شیوهها، میتوان امنیت بلاکچین را افزایش داد و خطر هک و سایر موارد نقض امنیتی را کاهش داد. توجه به این نکته ضروری است که فناوری بلاکچین هنوز در مراحل اولیه توسعه خود است و توسعه دهندگان سخت در حال کار بر روی پروژههای مختلف امنیتی بلاکچین هستند تا هر گونه آسیب پذیری را که ممکن است وجود داشته باشد برطرف کنند.
سوالات متداول
مسائل امنیتی در زنجیره بلوک چیست؟
چگونه امنیت در بلاکچین را حفظ کنیم؟
امنترین بلاکچین چیست؟
آیا بلاکچین ۱۰۰% امن است؟
دادههای بلاکچین چگونه ذخیره و ایمن میشوند؟