بلاکچین آوالانچ چیست؟ – ۰ تا ۱۰۰ بلاکچین Avalanche
بلاکچین آوالانچ یک پلتفرم قرارداد هوشمند چند زنجیرهای است که برای راهاندازی برنامههای غیرمتمرکز (dApps) ساخته شده است. این یکی از رقبای اتریوم است. پلتفرم Avalanche در سال ۲۰۲۱ رشد عظیمی را تجربه کرد؛ از جمله افزایش ۴۷۰ درصدی در میانگین تراکنشهای روزانه که در سال ۲۰۲۱ رقم خورد. رمز ارز بومی آن، AVAX، حتی موفقتر بود و بیش از ۳۳۰۰ درصد رشد کرد.
Avalanche (AVAX) یک پلتفرم بلاکچین است که برای قراردادهای هوشمند، dApps و زیرشبکهها یا بلاکچینهای سفارشی ساخته شده است. تمرکز این شبکه بر تراکنشهای سریع، کارمزدهای پایین و بهرهوری انرژی است. رمز ارز آوالانچ که AVAX نامیده میشود، رمزارز بومی این بلاکچین است.
به لطف معماری سه بلاکچینی و پروتکل اجماع اثبات سهام منحصربهفرد، آوالانچ ظرفیت ارائه توان عملیاتی بالا و نهایی بودن تراکنشها را دارد که شبکه را توانا میکند تا بدون به خطر انداختن امنیت یا تمرکززدایی آن، مقیاسپذیر شود.
بلاکچین آوالانچ
منشا بلاکچین آوالانچ به سال ۲۰۱۹ بر میگردد. بنیانگذار AVAX، دکتر امین گان سیرر، از همان روز اول هدف دستیابی به بهترین “زمان تا نهایی شدن” را در مورد تراکنشهای بلاکچینی داشت. بهترین زمان تا نهایی شدن، زمان مورد نیاز برای پردازش یک تراکنش رمزنگاری و تائید آن به عنوان غیرقابل برگشت و دائمی است. پس از دستیابی نهایی، یک تراکنش رمزنگاری انجام و عملا تغییر یا بازگرداندن تراکنش غیرممکن است.
هدف نهایی یک شبکه بلاکچین قوی، ضبط و توزیع اطلاعات دیجیتال بدون اجازه دادن به کسی برای ویرایش آن است. یعنی بلاکچین بلوک ساختمانی از دفاتر غیرقابل تغییر یا سوابق تراکنشهایی است که نمیتوان آنها را حذف، تغییر یا از بین برد. به همین دلیل، بلاکچینها را فناوری دفتر کل توزیع شده نیز مینامند.
پلتفرم بلاکچین آوالانچ میزبان قراردادهای هوشمند است و بر سه جنبه هزینه تراکنش، سرعت و پایداری تمرکز دارد. در مجموع، هدف آوالانچ ارائه یک شبکه بلاکچینی بسیار مقیاسپذیر است که بر روی تمرکززدایی و امنیت کار میکند. در سال ۲۰۲۰، شرکت آوالبز، Avalanche را راهاندازی کرد و محبوبیت آن به سرعت افزایش یافت. ارزش کل قفل شده آوالانچ (TVL) در زمان نگارش این مقاله تقریبا ۱.۷ میلیارد دلار است.
زمان تا پایان همیشه برای همه شبکههای بلاکچینی یکسان نیست. برای مثال، اتریوم میتواند در حدود یک دقیقه به نهایی شدن برسد. برعکس، آوالانچ میتواند در دستیابی به نهایی شدن در یک ثانیه کمک کند، در نتیجه معاملات فوری با آوالانچ رقم میخورد. بنیانگذاران و توسعهدهندگان AVAX مدعی هستند که یکی از سریعترین پلتفرمهای بلاکچین را با قابلیت قرارداد هوشمند توسعه دادهاند. حتی اگر چند سال پیش چشمانداز چنین پلتفرمی غیرممکن بود؛ اما بلاکچین آوالانچ به این هدف بلندپروازانه خود دست یافته است.
مقایسه بلاکچین بیتکوین و آوالانچ
بیتکوین اولین بلاکچین و پیشگام در تاثیرگذاری بر بلاکچینهای بعدی بود. با این وجود، امروزه در مقایسه با زنجیرههای مدرن، مشکلات اصلی وجود دارد. بیتکوین به دلیل اجماع PoW معاملات کند و پر هزینهای دارد. اعتبارسنجی زنجیره PoW به منابع زیادی نیاز دارد. این مشکلات به راه حل انعطافپذیری نیاز دارد؛ چون پذیرش بلاکچین هر روز در حال افزایش است. حتی شبکههایی مثل سولانا و اتریوم نیز از قطعی و ازدحام شبکه رنج میبرند.
برای حل این چالشها، آوالانچ راهاندازی شد و باید بگوییم که این کار را به خوبی انجام داد؛ چون از دیگر شبکههای بلاکچین پیشی گرفت. آوا لبز معتقد است که آوالانچ سریعترین شبکه بلاکچینی قرارداد هوشمند را ساخته است. آنها از سه بلاکچین برای عملکرد سریع و ایجاد آیندهای استفاده میکنند که فناوری رمزارز را بهعنوان ستون فقرات خود دارد و با سرعت فوق العادهای رو به پیشرفت و جذب سرمایه است.
ویژگی منحصر به فرد بلاکچین آوالانچ
علاقهمندان به بلاکچین، آوالانچ را به عنوان یک پلتفرم بلاکچین منبع باز که به هر کسی اجازه میدهد تا قراردادهای هوشمند بنویسد و برنامههای غیرمتمرکز بسازد، میشناسند. با این وجود یک تفاوت کلیدی وجود دارد که آوالانچ را خاص میکند. آوالانچ به عنوان پلتفرمی توسعه داده شده به هر کسی اجازه میدهد، بلاکچین خود را بسازد. این قابلیت قابل تنظیم است و امنیت، مقیاسپذیری و کارایی بالایی را برای یک پلتفرم قرارداد هوشمند به ارمغان میآورد.
آوالانچ این امکان را فراهم میکند که از بلوکهای سازنده این پلتفرم برای ساخت یک بلاکچین استاندارد استفاده کند که میتواند عمومی یا خصوصی باشد و مختص برنامه باشد. این زنجیرههای تازه ایجاد شده نیز قابلیت همکاری دارند و در یک شبکه بلاکچین مشترک وجود دارند. آوالانچ اکوسیستمی از بلاکچین است که برای برآورده کردن نیازهای خاص، بدون محدود شدن به کمترین مخرج مشترک سیستم گسترش یابد.
با آوالانچ یک توسعهدهنده کنترل کاملی بر نحوه رفتار قراردادهای هوشمند دارد. آنها کنترل میکنند که چه کسی dApp را مشاهده کرده و با آن تعامل داشته باشد. چه کسی آن را کنترل میکند و با کدام ماشین مجازی یا زبان برنامه نویسی اجرا میشود. این قابلیت امکان کاربردهای مالی غیرمتمرکز را از طریق ایجاد داراییهای هوشمند فراهم میکند. اینها داراییهای دیجیتالی پیچیده هستند که شامل قوانین سفارشی خودشان میشوند.
مقیاسپذیری و ایمنی بلاکچین آوالانچ از مکانیزم اجماع اثبات سهام (PoS) برای حفاظت از بلاکچین استفاده میکند. این سیستم PoS به دهها هزار اعتباردهنده در سیستم اجازه میدهد تا از مقاومت شبکه در برابر حملات، قوی و قابل اعتماد برخوردار باشد.
بلاکچین آوالانچ خانواده جدیدی از پروتکلها را ایجاد کرده است که آن را «خانواده آوالانچ» مینامند که به تمام زنجیرههای ساخته شده در Avalanche امکان میدهد، هزاران تراکنش در ثانیه را انجام دهند. همچنین این زنجیرهها را توانا میکند تا تراکنشهای خود را در عرض چند ثانیه به جای چند ساعت نهایی کنند.
بلاکچین آوالانچ چگونه کار می کند؟
بلاکچین آوالانچ بخشی از گروهی از پلتفرمهای قرارداد هوشمند است که با اتریوم رقابت میکنند و در مجموع به عنوان «قاتل اتریوم» شناخته میشوند. اتریوم (ETH) دومین ارز دیجیتال بزرگ از نظر ارزش بازار است و اولین بلاکچینی بود که عملکرد قراردادهای هوشمند را فعال کرد. قراردادهای هوشمند، قراردادهای برنامهای هستند که قابل اعتماد نیستند؛ یعنی نیازی به احراز هویت شخص ثالث ندارند و در صورت برآورده شدن شرایط خاص میتوانند به طور خودکار اجرا شوند.
قراردادهای هوشمند انواع ویژگیهای نوآورانه از جمله برنامههای کاربردی مالی غیرمتمرکز (DeFi) را امکانپذیر میکند. بسیاری از برنامههای پیچیده برای DeFi و توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) بر روی اتریوم ساخته شدهاند. این امر باعث شلوغی شبکه میشود؛ چون کاربران برای گنجاندن تراکنشهایشان در بلوک بعدی رقابت میکنند و هزینههای کارمزد را بالا میبرد. در نتیجه، پروتکلها شروع به ساخت راهحلهای لایه ۲ مثل Polygon کردهاند. بلاکچین آوالانچ این نیاز را برطرف میکند و در عوض یک لایه ۱ دارد که بتواند همه چیزهای لازم برای این نوع بلاکچین را انجام دهد.
آوالانچ برای دستیابی به این هدف از سه بلاکچین مختلف استفاده میکند و به آنها اجازه میدهد در مقیاسی مناسب برای اینترنت گستردهتر عمل کند. هر یک از سه بلاکچین یک کار تخصصی را در داخل اکوسیستم بلاکچین آوالانچ انجام میدهند. در اکثر بلاکچینهای دیگر، یک زنجیره واحد تمام کارها را انجام میدهد. در ادامه به بررسی سه زنجیره مختلف آوالانچ میپردازیم.
X-Chain چیست؟
زنجیره اکسچنج یا X-Chain بخشی از بلاکچین آوالانچ است که داراییهای رمزنگاری را ایجاد و مبادله میکند. رمز ارز آوالانچ (AVAX)، توکن بومی شبکه Avalanche، محبوبترین رمزارز موجود در شبکه است؛ اما چندین توکن دیگر نیز حجم بالایی دارند. تراکنشها در X-Chain با کارمزدهای تعیین شده در AVAX پرداخت میشوند. این مشابه نحوه پرداخت هزینههای تراکنش در بلاکچین اتریوم با اتر است. این که با چه توکنی معامله میکنید مهم نیست، هزینه تراکنشها در آوالانچ همیشه با AVAX پرداخت میشوند. سپس هزینههای پرداختی با AVAX سوزانده میشود و عرضه و تقاضا را ثابت نگه میدارد.
C-Chain چیست؟
Contract Chain یا C-Chain محل زندگی قراردادهای هوشمند است. این زنجیره با ماشین مجازی اتریوم (EVM) سازگار است؛ به این معنی که توسعهدهندگان، توان اجرای قراردادهای هوشمند را در بلاکچین آوالانچ دارند. این امر باعث میشود تا اپلیکیشنهای موجود اتریوم بتوانند نسخههای جدید نرمافزار خود را در Avalanche مستقر کنند. توانایی استقرار قراردادهای هوشمند اتریوم در بلاکچین آوالانچ به توسعهدهندگان این امکان را میدهد که از ویژگیهای AVAX استفاده کنند.
P-Chain چیست؟
زنجیره پلتفرم یا P-Chain به هر کسی امکان ایجاد یک بلاکچین لایه ۱ یا لایه ۲ را میدهد. این زنجیرهها به عنوان زیرشبکههای آوالانچی نامیده میشوند، در حالی که P-Chain زیرشبکه پیشفرض خواهد بود. P-Chain فعالیتهای زیرشبکههای بلاکچین آوالانچ را با نگه داشتن زبانهها در اعتبارسنجیها هماهنگ میکند؛ اگرچه زیرشبکهها نیز در اعتبارسنجی زنجیره P نقش دارند.
طراحی زیرشبکه و مشوق در آوالانچ
توسعهدهندگان توان ساخت و ایجاد زیرشبکههای خود را دارند. آنها میتوانند موارد استفاده مختلفی را در خود جای دهند. یکی از ویژگیهای طراحی زیرشبکه، امکان سفارشیسازی زنجیرهها و طرحهای تشویقی مورد استفاده است. این اجازه میدهد که تعداد اعتبارسنجیها در تئوری بینهایت مقیاس شوند و هر اعتبارسنجی هر یک از زیرشبکههایی را که علاقهمند به انجام خدمات اعتبارسنجی برای آنها هستند، میتواند انتخاب کند.
رعایت مقررات در بلاکچین آوالانچ
بلاکچین آوالانچ در قلب خود یک پلتفرم DeFi است. این منجر به انطباق مقررات در بلاکچین آوالانچ شده است. یک توسعهدهنده توان این را دارد تا یک زیرشبکه را طوری طراحی کند که کاربران را ملزم به رعایت تعدادی از الزامات کند. این موارد شامل قرار گرفتن در کشورهای خاص، داشتن مجوزهای خاص، یا گذراندن چکهای KYC/AML است. این رویکرد جدید امکان توسعه راه حلهای مالی کارآمدتر را فراهم میکند که در غیر این صورت امکانپذیر یا حتی ممکن نیست.
آتریوم چیست؟
Athereum یک زیرشبکه از بلاکچین آوالانچ است که یک فورک دوستانه از اتریوم با استفاده از موتور اجماع Avalanche را به وجود آورده است. این به زیرشبکه امکان بهرهوری از توان عملیاتی بالا و نهایی بودن فوری را میدهد. توسعهدهندگان Aethereum از مجموعه کامل ابزارهای توسعه اتریوم استفاده میکنند. علاوه بر این، وقتی که حالت اتریوم به آوالانچ منتقل میشود، همه دارندگان ETH موجود به مقدار مساوی، دارایی بومی Athereum نیز دارند.
بریج یا پل آوالانچ
قابل توجهترین عملکرد در بلاکچین آوالانچ، پل آوالانچی برای تسهیل تبادل توکنهای ERC-20 است. این یک عملکرد مهم برای اطمینان از قابلیت همکاری در بلاکچین AVAX است. این پل ضمانت میدهد تا کاربران بلاکچین AVAX را با توکنهای ERC-20 موجود در اختیارشان امتحان کنند. در نتیجه، پل بلاکچین آوالانچ را به روی فرصت میلیاردها دلاری از نظر نقدینگی رمزی باز میکند. این پل به طور یکپارچه با پلتفرمهایی مثل متامسک برای استفاده موثر از توکنهای ERC-20 در بلاکچین آوالانچ کار میکند.
استیک کردن ارز دیجیتال AVAX
بلاکچین آوالانچ از تنوع مکانیزم اجماع اثبات سهام استفاده میکند و به کاربران این حق را میدهد که توکنهای AVAX خود را به اشتراک بگذارند. اعتبارسنجیهایی که توکنهای AVAX را به عنوان وثیقه در اختیار دارند و آن را استیک میکنند، برای همه زیرشبکهها، از جمله شبکه اصلی، مورد نیاز هستند. برای کسب جوایز استیکینگ، سهام خود را به اعتبارسنجیها واگذار کنید. در حال حاضر، حدود ۶۴ درصد از توکنهای AVAX استیک شدهاند و اعتبارسنجیها ۱۱ درصد پاداش APY دریافت میکنند و نمایندهها با کسب درآمد ۹.۵۳ درصدی، فاصله زیادی ندارند.
اجماع روی بلاکچین آوالانچ به نحوی است که تراکنش واحد، فرآیند نمونهگیری را در میان گروه کوچکی از اعتبارسنجیها که توافق را بررسی میکنند؛ راهاندازی میکند. اعتباربخشها این فرآیند را تکرار میکنند و فرآیند اجماع شتاب بیشتری میگیرد. پاداشها بر اساس مدت زمانی که یک گره، توکنهای خود را به اشتراک گذاشته است (اثبات زمان کار) و اینکه آیا گره از قوانین پروتکل پیروی کرده است (اثبات صحت) مقیاس میشود. آوالانچ در برخی از صرافیهای بزرگ مثل Binance استیکپذیر است.
مزایا و معایب آوالانچ
در ادامه مقاله به بررسی مزایا و معایب Avalanche میپردازیم:
مزایای آوالانچ
در یک رقابت با رقبای زیاد، بلاکچین آوالانچ به عنوان یک پلتفرم رقیب ظاهر شده است که با سایر بلاکچینها به ویژه با اتریوم قابل همکاری است. این امر دسترسی و مقیاسپذیری آن را افزایش داده است.
آوالانچ همچنین با رسیدن به سرعت تراکنش ۴۵۰۰ تراکنش در ثانیه (tps) به نقطه عطف قابل توجهی دست یافته است. در حالی که چند بلاکچین دیگر ممکن است tps سریعتری داشته باشند، اما بلاکچین آوالانچ از این نظر برجسته باقی مانده است.
برعکس بلاکچینهای دیگر، بدون به خطر انداختن تمرکززدایی، مقیاس پذیر است.
Avalanche مدعی است که سبکترین نیازهای سختافزاری را در بین پلتفرمهای بلاکچین دارد که راهاندازی و اجرای آن را برای توسعهدهندگان آسان میکند.
معایب آوالانچ
قیمت اعتبارسنجی در شبکه ۲۰۰۰ توکن AVAX است. شما باید AVAX را برای حداقل دو هفته و حداکثر یک سال در اختیار داشته باشید. البته نمایندگان فقط به ۲۵ AVAX نیاز دارند.
برخلاف سایر پلتفرمها، بلاکچین آوالانچ سیاست کاهشی ندارد؛ یعنی به موجب آن بازیگران بد میتوانند در صورت کلاهبرداری یا سایر فعالیتهای مخرب از سهام خود محروم شوند.
اگرچه بلاکچین آوالانچ از زمان راهاندازی دو سال پیش خود تا به امروز تا حدی موفقیت کسب کرده است، اما رقابت بین پلتفرمهایی که آماده ارائه سرعت تراکنشهای سریعتر بدون به خطر انداختن تمرکززدایی هستند، بسیار شدید است.
جمع بندی بلاکچین آوالانچ
آوالانچ به سرعت در حال تبدیل شدن به پلتفرم منتخب در دنیای چند زنجیرهای است و این یک برنده محکم در بلند مدت خواهد بود. به دلیل اجماع بلاکچین آوالانچ، زنجیرهای ایجاد شده که انعطافپذیر، کارآمد و حامی محیط زیست باشد و آن را برای بلند مدت پایدار کند. به همین ترتیب که مشتریان آوالانچ هر روز افزایش مییابند، پذیرش و ایجاد زنجیرههای آوالانچی نیز افزایش چشمگیری یافتهاند. NFTها یک فرصت بزرگ استفاده نشده را نشان میدهند، با این حال، بلاکچین آوالانچ در حال انجام حرکتهای قابل توجهی برای توسعه در بازار بزرگ NFTها است.
هدف نهایی Avalabs.org ایجاد اینترنت مالی است. یک پلتفرم امن که برای ساخت برنامههای DeFi ایدهآل است و همچنین میتواند بازارهای مالی سنتی را در خود جای دهد. همچنین به گونهای طراحی شده است که انطباق با مقررات را سریعتر کند و پذیرش این پلتفرم را افزایش دهد.
انتظار میرود که AVAX یک سرمایهگذاری بلندمدت قوی باشد؛ چون استیک کردن باعث میشود، توکنها برای مدت طولانی قفل شوند. این به ارتقای کمبود و کاهش عرضه کمک میکند. به علاوه گرههای اعتبارسنجی میتوانند سایر زیرشبکهها را تأیید کنند و به آنها اجازه میدهند تا پاداشهای اضافی را در توکن اصلی زیرشبکههای جایگزین دریافت کنند. همه اینها برای ارائه یک توکن با قیمت بالاتر در طول زمان طراحی شده است.