واقعیت افزوده (Augmented Reality) + 5 مثال برای درک کامل AR
واقعیت افزوده چیست؟
واقعیت افزوده که در زبان انگلیسی به AR نیز میشناسند، نسخهی دنیای فیزیکی و واقعی است که با استفاده از عناصر بصری دیجیتال، همچون صدا و سایر محرکهای حسی ایجاد شده از طریق تکنولوی، به دست میآید. Augmented Reality در میان شرکتهای فعال در حوزه موبایل و اپلیکیشنهای تجاری، ترندی رو به رشد میباشد.
در حال حاضر، یکی از اهداف اصلی واقعیت افزوده، برجسته کردن ویژگیهای خاص دنیای فیزیکی و درک آن ویژگیها در اپلیکیشنهای کاربردی دنیای واقعی میباشد. بشتر عموم مردم از تلفنهای همراه خود استفاده میکنند تا به واقعیت افزوده دست پیدا کنند اما با این حال اپلیکیشن و مثالهای دیگری نیز وجود دارند که از این تکنولوژی استفاده میکنند. مهندسها، تکنسینها و تعمیرکارها از تکنولوژی واقعیت افزوده استفاده میکنند تا از راه دور نیز بتوانند کار خود را انجام دهند و همچنین این تکنولوژی به پیدا کردن مشکلات و رفع آن نیز کمک میکند.
به علاوه، تکنولوژی واقعیت افزوده در دوران کرونا به بخش درمان کمک کرد تا بدون داشتن بیماران در محیطهای درمانی، آنها را ویزیت کنند و داروهای مورد نیاز را تأمین کنند. تماماً کارها با سرعت بیشتر، بدون تماس با افراد و بدون توقف انجام میپذیرد.
مزایا استفاده از AR
جدای پیشرفتهای فناوری (همچون تلفنهای همراه که قابلیت مدیریت نرمافزارهای واقعیت افزوده را دارند) مزایایی برای استفاده از تکنولوژی Augmented Reality وجود دارد.
- محتوای معنادار و ملموستر
- تعامل واقع گرایانه و متقاعدکننده از محیط فیزیکی و مجازی
- ارائه ارزش منحصر به فرد برای کاربران نسبت به سایر تکنولوژی ها
- نتیجهگیری سریعتر بدون وقتکشی
کاربرد واقعیت افزوده
در بالا به بررسی AR و مزایا استفاده از این تکنولوژی پرداختیم، در ادامه این مقاله به بررسی کاربردهای واقعیت افزوده در موارد مختلف میپردازیم.
۱) صنعت ساخت و ساز: معمار ها با به کارگیری واقعیتهای افزوده میتوانند از ایرادهای جزئی پیشگیری کنند. همچنین زمان بازسازی منازل میتوان از این تکنولوژی بهره برد و چندین محصول را با جایگذاری در عکسها و یا فیلمها در منزل تصور کرد و سپس در صورت تمایل خریداری کرد. مشتریها دقیقا وسایل را تصویرسازی میکنند و مدل خانه را به هر شکلی که میخواهند در میآورند. این تکنولوژی به سازندگان و طراحان اجازه میدهد به بهترین شکل بازدهی و کار خود را بررسی و نهایی نمایند.
در عین حال به مشتریان اجازه میدهد با نرمافزارها و روشهای مختلف، طرحهای مد نظر خود را قبل از پیادسازی میدانی مشاهده کنند و بتوانند به بهترین شکل در مورد پروژه خود تصمیمگیری کنند. بیش از این AR به شرکتهای معماری و ساختمانی محدود میشد اما امروزه برای کاربران و عموم افراد در دسترس است و از این طریق میتوانند تصمیمات بهتری در مورد پروژههای خود بگیرند. امروزه با نرمافزارهای مختلف کامپیوتر و تلفن همراه و عینکهای اختصاصی، به بهترین شکل میتوانید از AR در این صنعت استفاده کنید.
۲) کارخانه ها و تولیدات: تعمیرها و یا ساخت محصول از راه دور نوعی واقعیت افزوده در بخش کارخانهها و تولیدات به شمار میرود. به عنوان مثال کارشناس میتواند بدون حضور پیدا کردن در مکان، مشکلات را تصویر سازی کند. همچنین کارآموزان با این تکنولوژی قابلیت یادگیری مراحل کار را دارند. با ترکیب AR در دنیای صنعت، واقعیتی پیشرفته ایجاد میشود و این موضوع باعث افزایش دید، کنترل بر فرآیند تولید، پیشرفت سریعتر در تولید محصولات و افزایش کارایی در تولید میشود.
با استفاده از AR، تولیدکنندگان میتوانند مشکلات بالقوه در طراحی و تولید را شناسایی کنند و فرآیند تولید را تا حد زیادی بهبود بخشند. همچنین در بسیاری از هزینههای تست و تولید صرفه جویی خواهد شد. یکی از مسائل مهم در صنعت، مسئله تعمیر است، معمولا تعمیر توسط تکنسین ها با آزمون و خطا همراه است که باعث زمانبر شدن پروسه تعمیر میشود، با استفاده از AR میتوان یک مدل کلی درست کرد که تعمیرات بر اساس این مدل در مدت زمان کمتر و دقیقتری انجام شود، حتی در این مدل امکان تعمیر از راه دور نیز فراهم خواهد شد و کاربرد آموزشی نیز در آن گنجانده شده است.
۳) آموزش: واقعیت مجازی این امکان را ایجاد میکند تا دانش آموزان توانایی تصورکردن موقعیت های جغرافی و فضایی (به عنوان مثال در رشته های زمین شناسی) را داشته باشند و بتوانند همه چیز را به صورت تصویری و یا سه بعدی ببینند. یادگیری و آموزش از مهمترین مسائل در زندگی روزمره بشر است و تصویر سازی یکی از بهترین راهها برای بهبود مسئله یادگیری میباشد.
AR معلمان را قادر میسازد تا مفاهیم را به صورت یک تصویر با جزئیات به دانش آموزان ارائه دهند که خود این امر باعث یادگیری بهتر و سرگرمی بیشتر برای آنها خواهد شد. برای مثال اگر درسی در مورد دایناسورها داشته باشید با استفاده از AR میتوانید نحوه حرکت و آناتومی کلی بدن یک دایناسور را بررسی کنید و مفاهیم را به بهترین شکل درک کنید.
حتی با AR میتوانید به زمانهای مختلف سفر کنید و مفاهیم مختلف را با درک بیشتری آموزش ببینید. در آموزشهای پیشرفته میتوان یک قطعه همانند موتور خودرو را با AR خلق کرد و در سریعترین حالت کارکرد قسمتهای مختلف آن را آموزش داد، AR تقریبا در همه موارد میتواند بر آموزش تاثیرگذار و مفید باشد. Google arts and culture یکی از بهترین وبسایتهایی است که از آن میتوان در زمینه آموزش با AR و VR استفاده کرد و نمونه تاثیر گذار آموزش با AR است.
۴)بخش درمان: نشان دادن فرایند درمان و یا عمل جراحی بر روی هولوگرامها بسیار کار را برای کادر درمان راحت تر، دقیق تر و سریع میکند. حتی در دانشگاههای پزشکی نیز این تکنولوژی کاربرد دارد. از طریق AR جراحان و پزشکان به راحتی میتوانند بدون نیاز به بریدن تصور و بررسی کنند، با استفاده از این تکنولوژی به راحتی میتوان آناتومی و موارد مختلف بدن بیمار را بررسی کرد و دادههای پزشکی از جمله MRI یا دادههای مختلف را با AR نلفیق کرد تا پزشک بتواند دید بهتری نسبت به شرایط داشته باشد.
برای مثال برخی پزشکان در بیمارستان سنت مری لندن از عینک های HoloLens مایکروسافت در طی جراحیهای ترمیمی برای بیمارانی که آسیبهای شدید دیدهاند استفاده میکنند. AR میتواند تشخیص برای پزشکان را بسیار راحت تر کند، برخی از بیماران در بیان مشکل پزشکی خود دقیق نیستند و این امر باعث میشود پزشکان نتوانند به بهترین شکل مشکل را تشخیص دهند اما با استفاده از AR بیمار میتواند به دقیق ترین شکل مشکل خود را نشان داده و بیان کند و از این طریق پزشک میتواند به دقیقترین معالجه در مورد آن بیمار اقدام کند.
AR میتواند در جلوگیری از اشتباهات مؤثر باشد، تصور کنید یک دانشجوی پزشکی در یک عمل جراحی اشتباه کند زیرا قبلا آنرا را تجربه نکرده است،اما با AR امکان بررسی بسیاری از موارد وجود دارد و نزدیکترین تجربه به دنیای واقعی با AR امکانپذیر است. واقعیت افزوده در بسیاری از موارد بالا و موارد مختلف دیگر به کمک علم پزشکی آمده و میتواند برای این علم مفید باشد.
۵) ورزشی: AR به طرفداران ویژگیهایی را میدهد تا بتوانند سرعت گردش توپ، مسافت طی شده، سرعت و یا مسیر بازیکنان را اندازهگیری کنند و همچنین تیم می تواند خود را با رقبا مقایسه کند. شلوغی و گم شدن در استادیومهای ورزشی تقریبا امری طبیعی است اما با AR میتوانید به راحتی مسیر رسیدن به صندلی، راه ورود و راه خروج را به پیدا کنید و در سریعترین زمان برای تماشای بازی در محل مورد نظر باشید.
با AR امکان مشاهده بسیاری از موارد و جزئیات مربوط به بازی برای مثال ترکیب بازیکنان تیم فوتبال، چهره ورزشکاران، آمارهای خاص و محل قرارگیری هر بازیکن در زمین امکانپذیر است. نرمافزارهایی وجود دارند که با استفاده از دوربین گوشی شما و AR حتی در استادیوم هم این آمار کامل و جزئیات را برای شما نمایان میکنند. در ورزشهای مختلفی مانند اتومبیل رانی، دوچرخه سواری و گلف امکان بررسی مسیر و جزئیات برای افراد با AR قابل انجام خواهد بود.
با واقعیت افزوده میتوان فضای استادیومهای ورزشی را به خانه برد و یک تجربه عالی برای مشاهده مسابقات ورزشی در خانه را داشت، با استفاده از امکانات AR میتوان مسابقات ورزشی را به صورت واقعیتر در منزل تماشا کرد به طوری که بازیکنان را در خانه خود احساس خواهبد کرد.
با استفاده از این تکنولوژی جلسات تمرینی و تاکتیکهای مربوط به بازی تیمی به صورتی بهتری به بازیکن منتقل خواهد شد و مربیان میتوانند تاکتیک و روش مد نظر خود را به تصویر بکشند تا بازیکنان به بهترین شکل بتوانند مفاهیم را درک و اجرا کنند، این مسئله میتواند در کیفیت تیم و کارایی ورزشکاران بسیار مؤثر واقع شود.
مقایسه واقعیت افزوده و واقعیت مجازی
واقعیت افزوده (AR) از محیط موجود از دنیای واقعی استفاده می کند و اطلاعات مجازی را بر روی آن پیادهسازی می کند تا حس آن را افزایش دهد. به طور کلی اطلاعات و تصاویر افزوده شده مجازی که توسط کامپیوتر خلق شدهاند بر روی یک محیط واقعی را واقعیت افزوده میگویند.
در نقطه مقابل، واقعیت مجازی (VR) کاربران را غرق می کند. به این شکل که به کاربران اجازه میدهد تا در یک محیط تقریباً مجازی که توسط رایانه ها ایجاد میشود، ساکن شوند. کاربران ممکن است که در یک صحنه متحرک و یا یک مکان واقعی عکس گرفته شده غرق شوند. حتماً دیدهاید که افراد با گذاشتن یک نمایشگر واقعیت مجازی، به هر طرف که نگاه میکنند گویا واقعا آنجا هستند؛ این هم نوعی واقعیت مجازی میباشد و در واقعیت مجازی تقریبا تمامی محیط و عناصر توسط کامپیوتر خلق شدهاند و عنصر واقعیای همانند واقعیت افزوده وجود ندارد.
جمعبندی
AR مخفف Augmented Reality میباشد که به معنی واقعیت افزوده است که تلفیقی از دنیای واقعی با عناصر مجازی ساخته شده توسط کامپیوتر میباشد، این تکنولوژی کاربردهای فراوانی در دنیای امروزه ما دارد به طوریکه در هر صنعت و شاخهای، کاربرد خود را پیدا کرده و به باعث بهبود در کلیت آنها شده است. در بالا به بررسی AR و کاربرد آن در صنایع مختلف پرداختیم، امیدواریم با مقاله بالا، ابهامات و سوالاتی که در این زمینه برای شما ایجاد شده بود برطرف شده باشد.